Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

Διαβήτης και Εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διαβήτης και Εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν διαβήτη, μπορούν να φέρουν ένα υγιές μωρό στον κόσμο χωρίς κάποιο πρόβλημα. Βέβαια, ο προγραμματισμός, αλλά και ο συνεχής έλεγχος αποτελούν βασικούς παράγοντες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουν οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη την περίοδο της εγκυμοσύνης τους;

Η εγκυμοσύνη για μια γυναίκα που έχει διαβήτη είναι εφικτή. Τις περισσότερες φορές η περίοδος κυλάει χωρίς κανένα πρόβλημα ούτε για τη μητέρα, ούτε για το μωρό. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως εξαιτίας αυτής της παθολογικής κατάστασης, υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν δυσκολίες. Ποιες είναι αυτές, τι κίνδυνοι υπάρχουν ανάλογα με τον τύπο διαβήτη που αντιμετωπίζει η μητέρα και τι ισχύει για τον διαβήτη της εγκυμοσύνης;

Τι είναι ο διαβήτης;

Είναι γεγονός πως περισσότερα από 350 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τον όρο σακχαρώδη διαβήτη αναφερόμαστε σε μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής της γλυκόζης στο αίμα.

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη έχουν ανεπάρκεια ινσουλίνης, η οποία αποτελεί μια ορμόνη του παγκρέατος. Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή και άσκηση, όπως και να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης του αίματός τους. Όσον αφορά την αντιμετώπιση, η άσκηση συνδυαστικά με μικρή απώλεια βάρους και αντιδιαβητικά δισκία μπορούν να ρυθμίσουν το επίπεδο των σακχάρων (Διαβήτης Τύπου II), ενώ σε άλλες περιπτώσεις θεωρείται απαραίτητη η χορήγηση ινσουλίνης (Διαβήτης Τύπου Ι).

Πόσοι τύποι διαβήτη υπάρχουν;

Ο διαβήτης διακρίνεται σε διάφορους τύπους και η αντιμετώπισή του εξαρτάται τόσο από αυτό, όσο και από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Στην περίπτωση του Διαβήτη Τύπου Ι, το πάγκρεας αδυνατεί να παράγει ινσουλίνη, ενώ στον Διαβήτη Τύπου ΙΙ, αν και το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, δεν παράγει στα επίπεδα που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Πολλές φορές, ο διαβήτης αποτελεί απόρροια άλλων παθολογικών καταστάσεων, όπως για παράδειγμα παθήσεις παγκρέατος και ορισμένες ενδοκρινοπάθειες. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα μία γυναίκα, η οποία δεν υπέφερε ποτέ από διαβήτη, να αναπτύξει διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της (Διαβήτης Κύησης). Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως για τις περισσότερες γυναίκες με διαβήτη κύησης, ο διαβήτης υποχωρεί αμέσως μετά τον τοκετό. Όταν δεν υποχωρεί, ο διαβήτης ονομάζεται Διαβήτης Τύπου II.

Τι συμβαίνει με τον διαβήτη και την εγκυμοσύνη;

Μία από τις βασικότερες ενέργειες που πρέπει να κάνει μία έγκυος που έχει διαβήτη, είτε αυτός είναι προγενέστερος, είτε διαβήτη κύησης, είναι να ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Με τη σωστή πρόληψη μπορεί να μειωθεί κατά πολύ ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης, όσο και στον τοκετό.

Κατά την εγκυμοσύνη, ο πλακούντας προσφέρει στο έμβρυο θρεπτικά συστατικά και νερό. Παράγει επίσης και τις ορμόνες που χρειάζεται η γυναίκα για να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη. Μερικές από αυτές τις ορμόνες μπορεί να διαταράξουν την παραγωγή ινσουλίνης. Καθώς ο πλακούντας μεγαλώνει, παράγει περισσότερες από αυτές τις ορμόνες. Αυτό σημαίνει ότι το πάγκρεας πρέπει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το πάγκρεας είναι σε θέση να παράγει αρκετή ινσουλίνη. Στην περίπτωση όμως που αυτό δε συμβεί, τότε εμφανίζεται ο διαβήτης κύησης.

Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να αλλάξει τις ανάγκες σε ινσουλίνη μιας γυναίκας που έχει ήδη διαβήτη. Εάν έχετε Διαβήτη Τύπου Ι, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη ινσουλίνη. Εάν έχετε Διαβήτη Τύπου ΙΙ, μπορεί να χρειαστεί να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ινσουλίνη. Όταν έχετε διαβήτη, το μωρό μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα, τόσο κατά την εγκυμοσύνη, όσο και μετά τον τοκετό. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι σημαντικό μια έγκυος με διαβήτη να ελέγχει το σάκχαρό της.

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη κύησης;

Το εάν θα αναπτύξει μία γυναίκα διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη της εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων. Σε γενικές γραμμές, μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη κύησης έχουν οι γυναίκες που είχαν αντιμετωπίσει σε προηγούμενη εγκυμοσύνη διαβήτη κύησης ή αυξημένη αρτηριακή πίεση, έχουν πρόβλημα με το βάρος τους (παχυσαρκία), είναι άνω των 30 ετών, έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, έχουν γεννήσει μωρό με βάρος μεγαλύτερο από 4 χλγρ.

Ποιο είναι το πλάνο αντιμετώπισης του διαβήτη στην εγκυμοσύνη;

Το σημαντικό εγχείρημα στην περίπτωση εγκυμοσύνης όπου η έγκυος έχει διαβήτη, είναι η διατήρηση του σακχάρου του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Γι’ αυτόν το λόγο θα πρέπει να ελέγχεται το σάκχαρο από την έγκυο με μετρητή γλυκόζης. Η έγκυος επίσης θα ακολουθήσει ειδική δίαιτα με βάση τις ανάγκες της εγκυμοσύνης και του σωματικού της βάρους. Βέβαια, στην περίπτωση που αυτά τα μέτρα δεν είναι επαρκή, τότε θα χρειαστεί η χορήγηση ινσουλίνης.