Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

Διαβήτης Κύησης – Εγκυμοσύνης

Τι είναι ακριβώς ο Διαβήτης της Κύησης;

Ως Διαβήτης της Κύησης ορίζεται η διαταραχή του μεταβολισμού της Γλυκόζης (σακχάρου) που εκδηλώνεται για πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη. Η αύξηση στις τιμές του σακχάρου είναι, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, προσωρινή, ενώ μπορεί να αντιμετωπισθεί με δίαιτα ή με λήψη φαρμακευτική αγωγή.

Πότε εμφανίζεται και ποια τα συμπτώματά του;

Η εγκυμοσύνη είναι ένας διαβητογόνος παράγοντας. Κατά τη διάρκεια της κύησης μεγαλώνουν οι ανάγκες του σώματός της εγκύου για Ινσουλίνη, λόγω του αυξημένου μεταβολισμού της γυναίκας και του βρέφους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οργανισμός σου καταφέρνει να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις και να συνθέσει την πολύτιμη ορμόνη σε μεγαλύτερες ποσότητες. Παρόλα αυτά, κάποιες γυναίκες δεν θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στο απαιτούμενο νέο ισοζύγιο Ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν Διαβήτη της Κύησης.

Ποιές γυναίκες εμφανίζουν Διαβήτη της Κύησης;

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του Διαβήτη της Κύησης αποτελούν μεταξύ άλλων η ηλικία άνω των 35 ετών, η παχυσαρκία (Δείκτης Μάζας Σώματος – ΒΜΙ ≥30kg/m2), το κάπνισμα, η εμφάνιση Διαβήτη της Κύησης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) κ.ά..

Πότε εμφανίζεται ο Διαβήτης της Κύησης;

Ο Διαβήτης της Κύησης εμφανίζεται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Πότε φεύγει;

Στη πλειονότητά τους, οι γυναίκες με διαβήτη κύησης, θα δουν αποκατάσταση στα επίπεδα γλυκόζης τους με την πραγματοποίηση του τοκετού. Για το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό, η γυναίκα θα πρέπει να υποβάλλεται σε έλεγχο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προς αποκλεισμό της πιθανότητας ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Διάγνωση

Η διάγνωση (ή ο αποκλεισμός) του Διαβήτη της Κύησης γίνεται μέσω μιας ειδικής εξέτασης, η οποία ονομάζεται Δοκιμασία Ανοχής Γλυκόζης. Η εξέταση αυτή λαμβάνει χώρα στην 28η εβδομάδα της κύησης.

Η Δοκιμασία Ανοχής Γλυκόζης στην 28η εβδομάδα – Καμπύλη Γλυκόζης

Η εξέταση γίνεται το πρωί στο ιατρείο, ενώ έχει προηγηθεί νηστεία από τις 22:00 της προηγούμενης ημέρας. Μετά από αυτήν την ώρα, η έγκυος επιτρέπεται να πιεί μόνο νερό.

Η Δοκιμασία ξεκινά με μια αιμοληψία, όπου προσδιορίζεται η τιμή της Γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Αυτή η τιμή ονομάζεται Τιμή Γλυκόζης Νηστείας. Στη συνέχεια, η έγκυος λαμβάνει ένα σακχαρούχο διάλυμα (περιέχει 75g Γλυκόζης), το οποίο καταναλώνει μέσα σε 5 λεπτά. Ακολουθούν δυο ακόμα αιμοληψίες, η πρώτη 60 λεπτά και η δεύτερη 120 λεπτά μετά από τη λήψη του σακχαρούχου διαλύματος. Έτσι έχουμε καταγράψει συνολικά 3 τιμές:

 • Τιμή Γλυκόζης Νηστείας
 • Τιμή Γλυκόζης μετά από 60 λεπτά
 • Τιμή Γλυκόζης μετά από 120 λεπτά

Ποιες οι φυσιολογικές τιμές στα αποτελέσματα; Τα φυσιολογικά όρια είναι:

 • Τιμή Γλυκόζης Νηστείας: 92mg/dl
 • Τιμή Γλυκόζης μετά από 60 λεπτά: 180mg/dl
 • Τιμή Γλυκόζης μετά από 120 λεπτά: 153mg/dl

Σε περίπτωση που μια από τις τιμές αυτές είναι ίση ή μεγαλύτερη από το φυσιολογικό της όριο, τίθεται η διάγνωση του Διαβήτη της Κύησης.

Τί σημαίνει για μένα η διάγνωση του Διαβήτη της Κύησης;

Από εδώ και στο εξής, η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σου θα γίνεται από εμάς και επιπλέον από έναν Παθολόγο-Διαβητολόγο.

Η διάγνωση του Διαβήτη της Κύησης δεν είναι σίγουρα κάτι που θα ομορφύνει την εγκυμοσύνη σου, παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να σε αναστατώσει, αφού οι περισσότερες περιπτώσεις (70-80%) Διαβήτη της Κύησης είναι αρκετά ήπιες και δεν χρειάζονται φαρμακευτική θεραπεία.

Μέτρηση των τιμών της Γλυκόζης (σακχάρου) αίματος: Κατά τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά τη διάγνωση, οι μετρήσεις γίνονται 6 φορές την ημέρα, δηλαδή πριν και μια ώρα μετά τα κύρια γεύματα. Εάν τα επίπεδα της Γλυκόζης είναι τέτοια ώστε να μη χρειαστεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, τότε αρκεί οι μετρήσεις αυτές να γίνονται 2 φορές την εβδομάδα.

Άθληση: Προσπάθησε να αυξήσεις το χρόνο της αθλητικής σου δραστηριότητας. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι γυναίκες με Διαβήτη της Κύησης που αθλούνται συστηματικά χρειάζονται σπανιότερα φαρμακευτική αντιδιαβητική θεραπεία με Ινσουλίνη.

Υπερηχογραφικός Έλεγχος: Λόγω της ανάγκης για εντατικότερη παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, θα χρειαστούν συχνότεροι υπερηχογραφικοί έλεγχοι (περίπου κάθε 2 εβδομάδες, ανάλογα βέβαια με τις τιμές της Γλυκόζης αίματος και τα εκάστοτε υπερηχογραφικά ευρήματα).

Ημερομηνία Τοκετού: Λόγω της διαταραχής του μεταβολισμού που παρατηρείται στον Διαβήτη της Κύησης, η παράταση της εγκυμοσύνης πέραν της Υπολογισμένης Ημερομηνίας Τοκετού πρέπει να αποφεύγεται. Έτσι, την ημέρα της Προγραμματισμένης Ημερομηνίας Τοκετού δίνουμε ραντεβού στο Μαιευτήριο, όπου και προβαίνουμε σε πρόκληση τοκετού.

Τί μπορεί να προκαλέσει ο Διαβήτης της Κύησης;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, οι περισσότερες περιπτώσεις Διαβήτη της Κύησης κυλούν σχετικά ήπια χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Γυναίκες με Διαβήτη της Κύησης έχουν αυξημένη πιθανότητα για εμφάνιση Προεκλαμψίας, Πρόωρου Τοκετού, Εμβρυικής Μακροσωμίας (δηλαδή μεγάλου βάρους του εμβρύου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες δυσκολίες κατά τον τοκετό, όπως π.χ. Δυστοκία Ώμων και αυξημένα ποσοστά Καισαρικής Τομής).

Ποια είναι η Θεραπεία του Διαβήτη της Κύησης;

Ανάλογα με τα επίπεδα της Γλυκόζης στο αίμα και τα υπερηχογραφικά ευρήματα, η θεραπεία του Διαβήτη της Κύησης είναι:

 • Μη φαρμακευτική, δηλαδή «μόνο» με δίαιτα
 • Φαρμακευτική (με χορήγηση Ινσουλίνης)

Υπάρχει κατάλληλη διατροφή;

Η επιλογή των κατάλληλων τροφών σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο μαγειρέματος, έχει μεγάλη σημασία στη ρύθμιση του σακχάρου κατά τη διάρκεια της κύησης. Μαγειρεύοντας στον φούρνο, στον ατμό ή στο grill, μπορούμε να ετοιμάσουμε το φαγητό μας με υγιεινό τρόπο, χωρίς περιττές λιπαρές ύλες.

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στον διαβήτη κύησης;

Για διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης σε χαμηλά επίπεδα, πρέπει να ακολουθήσουμε μια σειρά αλλαγών τόσο στην καθημερινότητα όσο και στη διατροφή μας. Ενδεικτικά:

 • Αποφεύγουμε τροφές με ζάχαρη, όπως γλυκά, ζαχαρωτά και χυμούς
 • Τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά
 • Διακόπτουμε πλήρως την κατανάλωση αλκοόλ
 • Επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης (ζυμαρικά, ψωμί, φρυγανιά)
 • Αποφεύγουμε τα αλίπαστα και τα μαριναρισμένα ψάρια

Η Φαρμακευτική Θεραπεία του Διαβήτη της Κύησης

Η Φαρμακευτική Θεραπεία του Διαβήτη της Κύησης γίνεται με Ινσουλίνη. Η λήψη αντιδιαβητικών δισκίων (χαπιών) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επιτρέπεται.

Πότε θα χρειαστεί να πάρω Ινσουλίνη; Υπάρχουν πιθανές επιπτώσεις στο έμβρυο;

Η χορήγηση Ινσουλίνης ενδείκνυται όταν:

 • Οι τιμές των επιπέδων Γλυκόζης στο αίμα είναι σταθερά πολύ υψηλές
 • Σε μια μέρα με 6 μετρήσεις, η μέση τιμή της Γλυκόζης αίματος είναι >105mg/dl
 • Η Περίμετρος της Κοιλίας του εμβρύου στο Υπερηχογράφημα υπερβαίνει την 75η εκατοστιαία θέση (δείκτης σημαντικής αύξησης βάρους του εμβρύου και πιθανότητας υπερινσουλιναιμίας του εμβρύου, η οποία εάν δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να οδηγήσει σε νεογνική υπογλυκαιμία μετά τον τοκετό)

Ποιες ιδιαιτερότητες έχει ο τοκετός μιας εγκύου με Διαβήτη Κύησης;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, ο Διαβήτης της Κύησης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υπέρμετρη αύξηση του βάρους του εμβρύου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης μαιευτικών επιπλοκών, όπως Δυστοκίας των Ώμων και αυξημένα ποσοστά Καισαρικής Τομής.

Λόγω της υπερινσουλιναιμίας που εμφανίζεται συχνά στο νεογνό, μπορεί να εμφανισθεί υπογλυκαιμία του νεογνού. Γι’αυτόν το λόγο, παρών στον τοκετό είναι και ένας Παιδίατρος-Νεογνολόγος, ο οποίος θα εξετάσει αμέσως το νεογνό, ώστε να αποφευχθούν πιθανές συνέπειες της υπογλυκαιμίας.

Σε περίπτωση θεραπείας με Ινσουλίνη, αυτή μπορεί να διακοπεί με την έναρξη του τοκετού.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, γίνεται μέτρηση της τιμής της Γλυκόζης στο αίμα κάθε 1 ώρα. Τα επίπεδα της Γλυκόζης αίματος κατά τη διάρκεια του τοκετού πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 70-120mg/dl.

Τί γίνεται μετά τον τοκετό;

Μετά τον τοκετό, η θεραπεία με Ινσουλίνη συνήθως μπορεί να σταματήσει.

Σε περίπτωση που μια έγκυος λαμβάνει θεραπεία με Ινσουλίνη για Διαβήτη της Κύησης, την δεύτερη μέρα μετά τον τοκετό γίνονται 6 μετρήσεις των επιπέδων της Γλυκόζης του αίματος, ώστε να διαπιστώσουμε εάν η θεραπεία συνεχίζει να είναι απαραίτητη ή μπορεί να σταματήσει.

Η έγκαιρη έναρξη του Θηλασμού μετά τον τοκετό είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας του νεογνού από καταστάσεις υπογλυκαιμίας.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι η επανάληψη της Δοκιμασίας Ανοχής Γλυκόζης 6-12 εβδομάδες μετά τον τοκετό, αφού κάποιες γυναίκες συνεχίζουν να εμφανίζουν διαταραχές του μεταβολισμού της Γλυκόζης και μετά το τέλος της εγκυμοσύνης.