Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια σύνθετη ψυχολογική, σωματική και κοινωνική περίοδο για μία γυναίκα, κατά τη διάρκεια της οποίας συμβαίνουν στο σώμα της μια σειρά από σημαντικές αλλαγές. Η γυναίκα εισέρχεται στην Κλιμακτήριο περίπου μετά τη μέση της 4ης δεκαετίας της ζωής της. Οι περισσότερες γυναίκες φτάνουν στην Εμμηνόπαυση μεταξύ 49 και 55 ετών.

Τί είναι η Κλιμακτήριος;

Κλιμακτήριος ονομάζεται η χρονική περίοδος στη ζωή της γυναίκας, κατά την οποία οι Ωοθήκες μειώνουν σταδιακά την παραγωγή των Ορμονών τους, δηλαδή των Ορμονών του Εμμηνορρυσιακού Κύκλου (Οιστρογόνα και Προγεστερόνη). Αρχικά παρουσιάζεται μείωση της παραγωγής της Προγεστερόνης και στη συνέχεια και των Οιστρογόνων. Αυτές οι ορμονικές μεταβολές οδηγούν σε διαταραχές του Κύκλου, όπως ακανόνιστα χρονικά διαστήματα μεταξύ των περιόδων, ενδιάμεσες αιμορραγίες, καθώς και αυξημένη ή μειωμένη ποσότητα αίματος κατά την Έμμηνη Ρύση. Η φυσιολογική πορεία αυτών των διαταραχών του Κύκλου θα οδηγήσει με το πέρασμα του χρόνου στην απουσία εμφάνισης της Έμμηνης Ρύσης.

Τι είναι η εμμηνόπαυση; Σε ποια ηλικία έρχεται;

Εμμηνόπαυση ονομάζουμε το χρονικό εκείνο σημείο στη ζωή της γυναίκας στο οποίο δεν σημειώνεται καμία έμμηνος ρύση για διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 12 μηνών. Η μέση ηλικία στην οποία μια γυναίκα φτάνει στην εμμηνόπαυση είναι τα 51 έτη.

Τι είναι η πρόωρη και απότομη εμμηνόπαυση;

Ως πρόωρη, ορίζουμε την εμμηνόπαυση που συμβαίνει σε μια γυναίκα πριν την ηλικία των 40 ετών. Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται με μια μεγάλη σειρά ορμονικών αλλαγών, οι οποίες σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τον γυναικείο οργανισμό. Η έμμηνος ρύση σταματάει συνήθως μετά από μια μεταβατική περίοδο, η οποία περιλαμβάνει σταδιακή αύξηση του μεσοδιαστήματος μεταξύ των περιόδων. Δεν αποκλείεται ωστόσο αυτό να γίνει ξαφνικά, με απότομη διακοπή.

Ωορρηξία και εμμηνόπαυση – Ποια η διάρκεια;

Με την εμμηνόπαυση, η διαδικασία παραγωγής ωαρίων σταματά, συνεπώς έχουμε και διακοπή της ωορρηξίας. Η συγκεκριμένη μετάβαση γίνεται σταδιακά, με τα συμπτώματα να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα.

Ποια τα βασικά συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης διαφέρουν σημαντικά, ως προς την ένταση αλλά και τον τύπο τους, ανάλογα με κάθε γυναικείο οργανισμό. Έτσι, το 30% περίπου δεν θα εμφανίσει σχεδόν καμιά ενόχληση και η μετάβαση στη νέα κατάσταση θα είναι απολύτως ομαλή, χωρίς συμπτώματα. Αντίθετα, ένα ίσο ποσοστό γυναικών θα παρουσιάσει μέσης βαρύτητας διακυμάνσεις, ενώ οι υπόλοιπες θα βρεθούν αντιμέτωπες με έντονα συμπτώματα, το οποία θα επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητά τους και την ποιότητα ζωής τους. Η αιτία της εμφάνισης των Εμμηνοπαυσιακών Συμπτωμάτων είναι η προοδευτική μείωση της παραγωγής Οιστρογόνων από τις Ωοθήκες. Παρόλα αυτά, η παραγωγή των Οιστρογόνων δεν μηδενίζεται, αφού μια μικρή ποσότητά τους εξακολουθεί να παράγεται από τον λιπώδη ιστό. Η μείωση του πληθυσμού τους ωστόσο, είναι χαρακτηριστική.

Ινομυώματα μήτρας στην εμμηνόπαυση

1 στις 2 γυναίκες οι οποίες φτάνουν στην εμμηνόπαυση, θα παρουσιάσουν ινομυώματα σε κάποιο στάδιο της ενήλικης ζωής τους. Τα ινομυώματα στην πλειοψηφία τους, δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας, ιδιαίτερα εάν δεν υπερβαίνουν σε διάμετρο τα 4cm. Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, 1 στις 3 γυναίκες στην Ελλάδα θα εμφανίσει κάποιο ινομύωμα στη μήτρα ως την ηλικία των 35 ετών.

Τι πρέπει να γνωρίζω μετά την εμμηνόπαυση;

Τα Οιστρογόνα (Οιστραδιόλη, Οιστρόνη, Οιστριόλη) αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία ορμονών, η οποία επιδρά στη λειτουργία πολλών ιστών και οργάνων. Τα Οιστρογόνα έχουν κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της ανατομίας και λειτουργίας των Οστών και των βλεννογόνων (επιθηλίων) του Ουρογεννητικού Συστήματος, προστατεύοντας από την εμφάνιση προβλημάτων όπως Οστεοπόρωση, Ξηρότητα Κόλπου, Ουρολοιμώξεις και Ακράτεια Ούρων. Βελτιώνουν το προφίλ των Λιπιδίων του Αίματος και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ η επίδρασή τους στο νευρικό σύστημα είναι επίσης θετική και συνίσταται στη διατήρηση της μνήμης και στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης. Η Προγεστερόνη δρα αγχολυτικά, ενώ συμμετέχει και στις διεργασίες διασφάλισης ενός επαρκούς και υγιούς ύπνου.

Εφιδρώσεις – Εξάψεις – Ταχυπαλμίες

Αποτελούν τα συνηθέστερα Συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης και η παρουσία τους μπορεί να έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής της γυναίκας. Πρόκειται για την απότομη εμφάνιση ενός αισθήματος ζέστης που ξεκινά από το στήθος ή τον λαιμό και προχωρά προς τα επάνω και το οποίο ακολουθείται από έντονη εφίδρωση. Το Σύμπτωμα εμφανίζεται ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και την ώρα, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να ταλαιπωρούνται από την εμφάνιση Εξάψεων και κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τον ύπνο τους και διαταράσσει την ψυχική τους διάθεση. Οι Εξάψεις διαρκούν λίγα λεπτά και μπορεί να συνοδεύονται και από αίσθημα ταχυπαλμίας ή/και ζαλάδας. Η συχνότητά τους ποικίλλει από μερικές φορές την εβδομάδα έως πάνω από 10 την ημέρα.

Διαταραχές του Ύπνου

Οι Διαταραχές του Ύπνου αποτελούν συνέπεια των μειωμένων επιπέδων Προγεστερόνης. Αποτέλεσμά τους είναι η κακή ψυχική διάθεση, η ευερεθιστότητα, το αίσθημα κόπωσης και οι διαταραχές της συγκέντρωσης. Σε πολλές περιπτώσεις, οι Διαταραχές του Ύπνου οφείλονται ή/και ενισχύονται από την παρουσία νυχτερινών Εξάψεων-Εφιδρώσεων.

Διαταραχές του Κύκλου

Οι Διαταραχές του Κύκλου (ακανόνιστα χρονικά διαστήματα μεταξύ των Κύκλων, ενδιάμεσες αιμορραγίες και απώλεια αυξημένης ή μειωμένης ποσότητας αίματος κατά την Έμμηνη Ρύση) αποτελούν συνέπεια των μεταβολών του ορμονικού ισοζυγίου.

Ψυχική Αστάθεια – Συμπτώματα Κατάθλιψης

Κατά την κλιμακτηριακή περίοδο κάνουν την εμφάνισή τους Διαταραχές της Ψυχικής Διάθεσης, οι οποίες κυμαίνονται από μια Ψυχική Αστάθεια και Ευερεθιστότητα έως και Συμπτώματα Κατάθλιψης. Αυτές οι μεταβολές οφείλονται στις ορμονικές μεταβολές που συντελούνται στο σώμα και έχουν αντίκτυπο στον ψυχισμό της γυναίκας.

Οι Μακροπρόθεσμες Συνέπειες της Ανεπάρκειας Ορμονών

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, τα Οιστρογόνα και η Προγεστερόνη εμφανίζουν δράση όχι μόνο στο Ουρογεννητικό Σύστημα, αλλά και σε μια πληθώρα οργάνων και ιστών του σώματος, όπως οι Μύες, τα Αγγεία, ο Συνδετικός Ιστός, τα Οστά και το Δέρμα. Σε αντίθεση με τα Συμπτώματα της Κλιμακτηρίου που εμφανίζονται σχετικά σύντομα (Εφιδρώσεις – Εξάψεις κ.α.), μια σειρά διαταραχών που σχετίζονται με τις Εμμηνοπαυσιακές Ορμονικές Διαταραχές, θα εμφανισθούν σε βάθος χρόνου. Αυτές περιλαμβάνουν:

Ατροφία του Ουρογεννητικού Συστήματος

Το Ουρογεννητικό Σύστημα της γυναίκας βρίσκεται κάτω από την ισχυρή επίδραση των Οιστρογόνων. Τα Οιστρογόνα κατέχουν πρωτεύοντα ρόλο στη διατήρηση της ανατομίας και λειτουργίας των βλεννογόνων (επιθηλίων) του Ουρογεννητικού Συστήματος. Λόγω της Ανεπάρκειας των Οιστρογόνων κατά την Κλιμακτήριο και μετά την Εμμηνόπαυση, παρατηρείται λέπτυνση (Ατροφία) των βλεννογόνων του Κόλπου. Ξηρότητα Κόλπου, Κνησμός (Φαγούρα), Κάψιμο και Φλεγμονές/Μυκητιάσεις του Κόλπου προκαλούν ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο αίσθημα στην ευαίσθητη περιοχή και προκαλούν διαταραχές στη σεξουαλική ζωή και την ψυχική διάθεση της γυναίκας. Παρόμοια φαινόμενα Ατροφίας παρατηρούνται επίσης στην Ουροδόχο Κύστη και στην Ουρήθρα. Αυτά οδηγούν με τη σειρά τους σε επαναλαμβανόμενες Ουρολοιμώξεις (Κυστίτιδες).

Πρόπτωση Μήτρας

Η Χαλάρωση του Πυελικού Εδάφους που προκαλείται από την Έλλειψη των Οιστρογόνων, οδηγεί στο Φαινόμενο της Πρόπτωσης των Πυελικών Οργάνων (Πρόπτωση Μήτρας/Κόλπου, Κυστεοκήλη, Ορθοκήλη). Αυτό οδηγεί σε ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό αίσθημα βάρους στον Κόλπο. Ένα ακόμα από τα συνηθέστερα στην πρόπτωση μήτρας συμπτώματα είναι η ακράτεια ούρων, οι οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ορμονικές διαταραχές που επιφέρει η μείωση των οιστρογόνων. Η Ομάδα μας εξειδικεύεται μεταξύ άλλων στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική Αντιμετώπιση της Πρόπτωσης, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες, αποτελεσματικές και ασφαλείς Μεθόδους.

Ακράτεια Ούρων

Η Χαλάρωση του Πυελικού Εδάφους και η Ατροφία των βλεννογόνων του Ουρογεννητικού Συστήματος οδηγούν πολύ συχνά σε Ακράτεια Ούρων. Έτσι, η γυναίκα αρχίζει να εμφανίζει Ακούσια Απώλεια Ούρων κατά το γέλιο, τον βήχα, την ανύψωση βάρους, τη σωματική δραστηριότητα κλπ.. Η Ακράτεια Ούρων είναι μια κατάσταση που επηρεάζει ιδιαίτερα την καθημερινότητα της γυναίκας, περιορίζει αισθητά το φάσμα των δραστηριοτήτων της και έχει ισχυρό αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση και τον ψυχισμό της. Η Ομάδα μας διενεργεί κατ’αποκλειστικότητα στην Ελλάδα τις Λαπαροσκοπικές Χειρουργικές Επεμβάσεις για την Θεραπεία της Ακράτειας, χωρίς τη χρήση Πλέγματος, οι οποίες και αποτελούν τις πιο σύγχρονες και ασφαλείς Μεθόδους στον τομέα αυτόν.

Οστεοπόρωση

Η Οστεοπόρωση αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα του πληθυσμού παγκοσμίως. Είναι το αποτέλεσμα της προοδευτικής απώλειας Οστικής Μάζας, η οποία οδηγεί σε μεγάλη αποδυνάμωση των Οστών, τα οποία γίνονται έτσι ιδιαίτερα ευάλωτα στην εμφάνιση Καταγμάτων μετά από πτώση ή άλλον τραυματισμό. Τα Κατάγματα σε έδαφος Οστεοπόρωσης μετά από ατύχημα αποτελούν ένα από τα συχνότερα αίτια νοσηλείας στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας. Η εμφάνιση της Οστεοπόρωσης μετά την Εμμηνόπαυση οφείλεται στην Έλλειψη Οιστρογόνων. Μια από τις λειτουργίες των Οιστρογόνων στο σώμα είναι και η διατήρηση της δομής των Οστών, αφού τα Οιστρογόνα αυξάνουν την σύνθεση του Κολλαγόνου στα Οστά και μειώνουν τις διεργασίες αποδόμησής τους, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την Απώλεια Οστικής Μάζας. Η Οστεοπόρωση δεν εμφανίζει συμπτώματα και συνήθως γίνεται αντιληπτή όταν μετά από κάποιον τραυματισμό επέλθει Κάταγμα. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση Οστεοπόρωσης είναι η Γενετική Προδιάθεση (ιστορικό Οστεοπόρωσης στην οικογένεια), η Πρόωρη Εμμηνόπαυση, το κάπνισμα, το οινόπνευμα και η απουσία σωματικής άσκησης.

Ατροφία του Δέρματος

Η Ατροφία του Δέρματος που παρατηρείται σε γυναίκες μετά την Εμμηνόπαυση έχει διάφορες αιτίες. Μια από αυτές είναι και Έλλειψη Οιστρογόνων. Η μειωμένη παραγωγή Κολλαγόνου και Υαλουρονικού Οξέος οδηγούν σε Λέπτυνση του Δέρματος, το οποίο εμφανίζει Αφυδάτωση, Ξηρότητα και μείωση του σφρίγους του. Παράγοντες όπως η συχνή έκθεση στον ήλιο και το κάπνισμα επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος.

Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης

Σήμερα είναι κοινώς αποδεκτό, ότι η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης ενδείκνυται στην αντιμετώπιση έντονων Εμμηνοπαυσιακών Συμπτωμάτων, τα οποία οφείλονται στην Ορμονική Ανεπάρκεια και οδηγούν σε μείωση της ποιότητας ζωής της γυναίκας. Εξάψεις, Εφιδρώσεις, Διαταραχές του Ύπνου, της Ψυχικής Διάθεσης και του Κύκλου μπορούν να αντιμετωπισθούν επιτυχώς με τη σωστή Θεραπεία.

Στο Ιατρείο μας προσφέρουμε τη δυνατότητα της Εξατομικευμένης Θεραπείας με τα κατάλληλα σκευάσματα, ανάλογα με τα πρωτεύοντα Συμπτώματα, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε γυναίκας. Η σύγχρονη Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης συνίσταται στη χορήγηση φυσικής Οιστραδιόλης και Προγεστερόνης, όμοιες με τις Ορμόνες που παράγει το σώμα και συνεπώς πολύ καλά ανεκτές.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα Συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης οφείλονται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη των Οιστρογόνων και γι’ αυτόν τον λόγο η χορήγησή τους αποτελεί το βασικό σκέλος της Θεραπείας Ορμονικής Υποκατάστασης. Γυναίκες οι οποίες έχουν κατά το παρελθόν υποβληθεί σε Αφαίρεση της Μήτρας (Υστερεκτομή) αρκούνται σε μια Θεραπεία μόνο με Οιστρογόνα. Αντίθετα, οι γυναίκες οι οποίες διατηρούν ακόμα την Μήτρα τους, πρέπει συμπληρωματικά με τα Οιστρογόνα να λαμβάνουν και Προγεστερόνη. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί η χορήγηση Οιστρογόνων χωρίς Προγεστερόνη θα οδηγήσει σε Υπερπλασία του Ενδομητρίου (του βλεννογόνου της Κοιλότητας της Μήτρας), η οποία μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε νεοπλασία.

Χορηγούμενα Οιστρογόνα

Το Οιστρογόνο που χορηγείται κυρίως στη Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης είναι η Οιστραδιόλη. Η λήψη της μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως με τη μορφή δισκίου (χαπιού), αυτοκόλλητου ή gel για το δέρμα. Κατά την επονομαζόμενη διαδερμική χορήγηση της Οιστραδιόλης (αυτοκόλλητο ή gel), η ορμόνη απορροφάται από το δέρμα και καταλήγει στο αίμα.  Το προτέρημα της διαδερμικής χορήγησης έναντι στην λήψη δισκίων έγκειται στο ότι η Οιστραδιόλη δεν χρειάζεται να διανύσει την οδό «Πεπτικό Σύστημα – Ήπαρ – Μεταβολισμός στο Ήπαρ» πριν να καταλήξει στο αίμα. Έτσι, με την διαδερμική χορήγηση μπορούμε να μειώσουμε τη δόση της Ορμονικής Θεραπείας στο ελάχιστο.

Χορηγούμενη Προγεστερόνη

Όπως γράψαμε και παραπάνω, γυναίκες που διατηρούν την Μήτρα τους, πρέπει να λαμβάνουν πέρα από τα Οιστρογόνα και Προγεστερόνη. Αυτό χρειάζεται ώστε να αποφευχθεί η Υπερπλασία του Ενδομητρίου (του βλεννογόνου της Κοιλότητας της Μήτρας) που μπορεί να προκληθεί από την Χορήγηση Οιστρογόνων. Στη σύγχρονη Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης, χορηγούμε φυσική Προγεστερόνη. Η φυσική Προγεστερόνη, η οποία λαμβάνεται από τη γυναίκα σε μορφή δισκίων (χαπιών), παρουσιάζει σημαντικά προτερήματα έναντι των διάφορων συνθετικών Προγεσταγόνων (Προγεστερινοειδών). Ένα από αυτά είναι το ότι η φυσική Προγεστερόνη δεν επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό των λιπιδίων του αίματος, προφυλάσσοντας έτσι το Καρδιαγγειακό Σύστημα. Επίσης, η φυσική Προγεστερόνη λειτουργεί διουρητικά, μειώνοντας την Κατακράτηση Υγρών και προφυλάσσει από την αύξηση βάρους. Τέλος, η φυσική Προγεστερόνη και τα προϊόντα της οδηγούν αποδεδειγμένα σε μείωση των Διαταραχών του Ύπνου.

Η Σύγχρονη Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης

Με βάση αυτά που αναφέραμε παραπάνω, η Σύγχρονη Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης αποτελείται από την Διαδερμική Χορήγηση Οιστραδιόλης (αυτοκόλλητο ή gel) και την από του στόματος λήψη Προγεστερόνης (δισκία). Σε γυναίκες, οι οποίες έχουν ήδη υποβήθεί σε Αφαίρεση της Μήτρας (Υστερεκτομή), είναι αρκετή η Χορήγηση Οιστραδιόλης μόνο (Μονοθεραπεία με Οιστραδιόλη).

Η δόση των χορηγούμενων Ορμονών είναι εξατομικευμένη και υπολογίζεται ανάλογα με το ιστορικό της γυναίκας και την βαρύτητα των Συμπτωμάτων της Εμμηνόπαυσης.

Στη Συνδυασμένη Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης με Οιστραδιόλη και φυσική Προγεστερόνη, Διακρίνουμε δυο βασικά Πρωτόκολλα Θεραπείας, ανάλογα με την επιθυμία της γυναίκας:

  • Καθημερινή λήψη Οιστραδιόλης και φυσικής Προγεστερόνης, η οποία θα οδηγήσει και σε Αμηνόρροια (Διακοπή της Έμμηνης Ρύσης)
  • Καθημερινή λήψη Οιστραδιόλης και Διακεκομμένη λήψη φυσικής Προγεστερόνης. Στα πλαίσια αυτού του Πρωτοκόλλου, διαιρούμε τον χρόνο σε περιόδους 28 ημερών. Η γυναίκα λαμβάνει καθημερινά για 28 ημέρες (μέρα 1-28) Οιστραδιόλη και τις τελευταίες 12-14 ημέρες (μέρα 14-28)επιπρόσθετα και φυσική Προγεστερόνη. Μετά την διακοπή της λήψης Προγεστερόνης (μέρα 28), θα ακολουθήσει η εμφάνιση της Έμμηνης Ρύσης.

Τοπική Χορήγηση Οιστρογόνων

Σε πολλές περιπτώσεις, τα Συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης περιορίζονται τοπικά στο Ουρογεννητικό Σύστημα. Έτσι, πολλές γυναίκες προσέρχονται στο Ιατρείο με ενοχλήσεις όπως Ξηρότητα Κόλπου, Κάψιμο, Κολπικό Ερεθισμό, Ουρολοιμώξεις και ελαφρές μορφές Ακράτειας Ούρων. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν χρειάζεται απαραίτητα συστηματική Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης, αλλά αρκεί μια Τοπική Χορήγηση Οιστρογόνων. Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε το «ελαφρό» Οιστρογόνο Οιστριόλη, με περιορισμένη τοπική δράση. Η χορήγησή του γίνεται με τη μορφή κρέμας για τοπική χρήση ή με τη μορφή κολπικών υπόθετων. Η χαμηλή δόση της Οιστριόλης που εμπεριέχεται στα σκευάσματα αυτά είναι αρκετή για να οδηγήσει σε μια γρήγορη βελτίωση των τοπικών συμπτωμάτων.

Ανεπιθύμητες Ενέργειες της Θεραπείας Ορμονικής Υποκατάστασης

Η πλειοψηφία (90%) των γυναικών που λαμβάνουν Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης για την Αντιμετώπιση των Εμμηνοπαυσιακών Συμπτωμάτων δεν εμφανίζουν Ανεπιθύμητες Ενέργειες. Ενοχλήσεις που μπορεί να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια της Θεραπείας περιλαμβάνουν οιστρογονοεξαρτώμενα συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ενδιάμεσες αιμόρροιες, αίσθημα τάσης στους μαστούς, γαστρεντερικές διαταραχές και ίσως μια μικρή αύξηση του σωματικού βάρους.

Είναι η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης επικίνδυνη;

Τα τελευταία χρόνια λαμβάνει χώρα στον ιατρικό κόσμο μια εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της Θεραπείας Ορμονικής Υποκατάστασης. Αυτό έχει προκαλέσει σε πολλές γυναίκες ένα αίσθημα ανασφάλειας. Αυτό αφορά κυρίως τον φόβο της πρόκλησης Θρόμβωσης ή Καρκίνου του Μαστού.

Ας δούμε όμως πόσο επικίνδυνη είναι πραγματικά η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης.

Ο Καρκίνος του Μαστού είναι σε παγκόσμιο επίπεδο ο συχνότερος κακοήθης όγκος που εμφανίζεται στις γυναίκες. Ο κίνδυνος εμφάνισής του αυξάνεται με την ηλικία, ενώ σχετίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό με την γενετική προδιάθεση (οικογενειακό ιστορικό). Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή του είναι η παχυσαρκία, η απουσία σωματικής άσκησης, το κάπνισμα, το οινόπνευμα και η πλούσια σε λίπη διατροφή. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, κάθε 11η γυναίκα θα εμφανίσει σε κάποια στιγμή της ζωής της Καρκίνο του Μαστού. 45 στις 1.000 γυναίκες θα εμφανίσουν τη νόσο στην ηλικία μεταξύ 45-70 ετών, χωρίς να έχουν λάβει ποτέ τους κάποια Ορμονική Θεραπεία. Η προ πολλών ετών πολυσυζητημένη μελέτη της WHI έδειξε την αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση νόσου σε γυναίκες που λάμβαναν την (τυπική τότε στις ΗΠΑ) Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης με Συνδυασμό Ζωικής Προέλευσης Οιστρογόνων και Συνθετικών Προγεσταγόνων. Η μελέτη έδειξε την εμφάνιση 8 επιπλέων περιπτώσεων Καρκίνου του Μαστού ανά 10.000 γυναίκες, δηλαδή λιγότερο από 1 περίπτωση ανά 1.000 γυναίκες. Η παρουσία έστω και ενός επιπλέον περιστατικού προκαλεί σαφώς έντονο προβληματισμό. Παρόλα αυτά, μπορούμε να πούμε ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου είναι χαμηλότερος από ότι ευρέως πιστεύεται.

Η γαλλική μελέτη Ε3Ν εξέτασε το σύνολο 80.000 γυναικών, οι οποίες έλαβαν Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης με Διαδερμική Χορήγηση Φυσικών Οιστρογόνων και Φυσική Προγεστερόνη για διάστημα 6 ετών. Η μελέτη δεν έδειξε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης Καρκίνου του Μαστού.

Η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης αντενδείκνυται σε γυναίκες που έχουν ιστορικό εμφάνισης Καρκίνου του Μαστού (ατομικό ή οικογενειακό).

Θρόμβωση ονομάζεται η πήξη του αίματος εντός μιας αρτηρίας ή φλέβας. Μια φλεβική Θρόμβωση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε Πνευμονική Εμβολή. Ο στατιστικός κίνδυνος να εμφάνισης Θρόμβωσης αριθμεί 1-2 περιστατικά ανά 1.000 γυναίκες/χρόνο. Η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης με Συνδυασμό Οιστρογόνων και Προγεστερινοειδών οδηγεί στατιστικά σε μια αύξηση του κινδύνου κατά 2 περιστατικά, ενώ η Μονοθεραπεία με Οιστρογόνα σε μια αύξηση κατά 1 περιστατικό. Έχει αποδειχθεί, ότι η Διαδερμική Χορήγηση Φυσικής Οιστραδιόλης (αυτοκόλλητο ή gel) οδηγεί σε ελάχιστη έως αμελητέα αύξηση του κινδύνου εμφάνισης Θρόμβωσης.

Η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης αντενδείκνυται σε γυναίκες με ιστορικό Θρόμβωσης.

Και για να γυρίσουμε στις θετικές επιδράσεις της Θεραπείας Ορμονικής Υποκατάστασης:

Η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης μειώνει αισθητά και αποτελεσματικά τα Συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης, όπως Εφιδρώσεις-Εξάψεις, Διαταραχές Ύπνου, Ατροφία-Ξηρότητα Κόλπου, Ουρολοιμώξεις, Ατροφία Δέρματος, Διαταραχές του Κύκλου, Ψυχική Αστάθεια-Συμπτώματα Κατάθλιψης, ενώ κατέχει εξέχουσα θέση στην Πρόληψη της Οστεοπόρωσης. Επίσης, προστατεύει από την εμφάνιση Παθήσεων του Καρδιαγγειακού Συστήματος (Έμφραγμα του Μυοκαρδίου, Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια), καθώς και του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου.