Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

Το Εμβόλιο HPV

Το Εμβόλιο κατά του ιού HPV (Gardasil 9®) χορηγείται σε γυναίκες και άνδρες άνω των 9 ετών και παρέχει προστασία από τους εξής 9 τύπους του HPV: HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58). Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται σε τεράστιο βαθμό ο κίνδυνος εμφάνισης Κονδυλωμάτων, Δυσπλαστικών Προκαρκινικών Αλλοιώσεων και Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, του Κόλπου, του Αιδοίου και του Πρωκτού.

Χορήγηση του Εμβολίου:

Ηλικία έως 16 ετών:

Ο Εμβολιασμός περιλαμβάνει 2 δόσεις:

1η δόση: Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή σε άτομα άνω των 9 ετών

2η δόση: 6 μήνες μετά την 1η δόση

 

Ηλικία άνω των 16 ετών:

Ο Εμβολιασμός περιλαμβάνει 3 δόσεις:

1η δόση: Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή σε άτομα άνω των 9 ετών

2η δόση: 2 μήνες μετά την 1η δόση

3η δόση: 6 μήνες μετά την 1η δόση

 

Μετά την ολοκλήρωση του Εμβολιασμού:

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν την ανάγκη επανάληψης του Εμβολιασμού. Οι κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει την ύπαρξη πλήρους κάλυψης 12 χρόνια μετά την περάτωση του Εμβολιασμού.

 

Η συμμετοχή των γυναικών στο πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας (τεστ-Παπανικολάου, HPV-Test, Κολποσκόπηση) συνεχίζει να είναι απαραίτητη ακόμα και μετά τον Εμβολιασμό, αφού ένα μικρό ποσοστό (περίπου 10%) των παθογόνων ιών HPV που μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνιση Δυσπλαστικών Αλλοιώσεων και Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας δεν καλύπτονται από το Εμβόλιο.

 

Η ιδανική στιγμή για τη χορήγηση του Εμβολίου είναι η παιδική (άνω των 9 ετών), αφού έχει αποδειχθεί κλινικά ότι τα παιδιά εμφανίζουν ισχυρότερη ανοσολογική απάντηση στο Εμβόλιο σε σχέση με τους ενήλικες. Το πιο σημαντικό είναι να έχει ολοκληρωθεί ο Εμβολιασμός πριν την πρώτη σεξουαλική επαφή.

 

Γυναίκες οι οποίες έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό HPV (ανεξάρτητα εάν έχουν εμφανίσει Δυσπλαστικές Αλλοιώσεις οποιουδήποτε βαθμού ή όχι), επωφελούνται επίσης από τον Εμβολιασμό και πρέπει να εμβολιάζονται, αφού το Εμβόλιο παρέχει προστασία από διαφορετικά στελέχη του ιού HPV.

 

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε περισσότερα για τον ιό HPV και την Παθολογία του Τραχήλου της Μήτρας

 

Η κ. Ά. Πιτσιλλίδη και ο κ. Δρ. Δ. Παναγιωτόπουλος είναι μέλη της Γερμανικής Εταιρείας Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης (AG-CPC – Arbeitsgemeinschaft für Zervixpathologie und Kolposkopie), καθώς και κάτοχοι του Διπλώματος Κολποσκόπησης της AG-CPC.