Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

Επιπλοκές Κολπικών Πλεγμάτων

Οι κλασικές μέθοδοι της κολπικής χειρουργικής τεχνικής για την αντιμετώπιση της Πρόπτωσης, της Κυστεοκήλης και της Ορθοκήλης εμπεριέχουν συνήθως την τοποθέτηση ενός Πλέγματος από συνθετικό υλικό κάτω από τον βλεννογόνο (επιθήλιο) του  Κόλπου (χρήση Κολπικών Πλεγμάτων).

Επίσης, η διόρθωση της Ακράτειας Ούρων με τη βοήθεια της κολπικής χειρουργικής συνίσταται στην       κολπική τοποθέτηση Ταινιών από συνθετικό υλικό (Ταινίες TVT ή TOT).

Τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες γυναίκες αναζητούν τον Γυναικολόγο τους λόγω εμφάνισης σοβαρών μετεγχειρητικών επιπλοκών, χρόνια μετά την τοποθέτηση Κολπικού Πλέγματος ή Κολπικής Ταινίας. Οι επιπλοκές αυτές είναι συνήθως η εμφάνιση διάβρωσης και εξέλκωσης του κόλπου, η χρόνια φλεγμονή του κόλπου, οι κολπικές λοιμώξεις, η εμφάνιση εκτεταμένης ίνωσης και ουλοποίησης ως αντίδραση των ιστών στο ξένο σώμα (Πλέγμα ή Ταινία από συνθετικό υλικό) με αποτέλεσμα την εμφάνιση χρόνιου πόνου και δυσπαρεύνιας (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή).

Το γεγονός αυτό προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στην παγκόσμια Γυναικολογική Ιατρική Κοινότητα και οδήγησε σε εκτεταμένες συζητήσεις και μελέτες. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν κάποιες χώρες (π.χ. Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία) να απαγορεύσουν την χρήση των Tαινιών και των Kολπικών πλεγμάτων γενικότερα. Στην Μ. Βρετανία δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα μια τέτοια απαγόρευση, αλλά σχεδόν κανένας χειρουργός δεν πραγματοποιεί πια τέτοιες επεμβάσεις. Στις ΗΠΑ, η FDA (Food and Drug Administration), έχει εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η χρήση Ταινιών και Κολπικών Πλεγμάτων  θα πρέπει να αποφεύγεται.

Οι Τεχνικές που εφαρμόζει η Ομάδα μας

Η ομάδα μας πραγματοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια λαπαροσκοπικά όλες τις επεμβάσεις για    Πρόπτωση Μήτρας-Κόλπου, Κυστεοκήλη, Ορθοκήλη και Θεραπεία Ακράτειας Ούρων.

Η Λαπαροσκοπική διόρθωση της Κυστεοκήλης/Ορθοκήλης (Λαπαροσκοπική Πρόσθια/Οπίσθια Κολπορραφία) μπορεί να γίνει με ή χωρίς τη χρήση πλέγματος από συνθετικό υλικό. Με σκοπό να μειώσουμε την πιθανότητα επιπλοκών από τη χρήση πλεγμάτων, εφαρμόζουμε περίπου στο 90% των περιπτώσεων την Λαπαροσκοπική Πρόσθια/Οπίσθια Κολπορραφία χωρίς τη χρήση πλέγματος (τεχνική ιδίου ιστού – native tissue). Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η πιθανότητα επανεμφάνισης της Κυστεοκήλης/Ορθοκήλης (υποτροπής) είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται η ενίσχυση της Πρόσθιας/Οπίσθιας Κολπορραφίας με πλέγμα. Εδώ πρέπει βέβαια να συμπληρώσουμε, πως το πλέγμα που τοποθετείται λαπαροσκοπικά συνδέεται με ιδιαίτερα χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης των επιπλοκών που απαντώνται συχνά μετά από την κολπική τοποθέτηση πλεγμάτων (ουλοποίηση, διαταραχή της κολπικής ανατομίας, εξέλκωση, χρόνιος κολπικός πόνος, δυσπαρευνία – πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή), αφού η τοποθέτησή του κατά την λαπαροσκοπική τεχνική γίνεται επάνω στην «εσωτερική» (κοιλιακή) πλευρά της κυστεοκολπικής περιτονίας και όχι στην «εξωτερική» (κολπική) της πλευρά, όπως κατά την κολπική τεχνική. Έτσι το πλέγμα δεν έχει «πρόσβαση» στον Κόλπο.

Όσον αφορά τη χειρουργική θεραπεία της Ακράτειας Ούρων, η ομάδα μας αποφεύγει τη χρήση των Κολπικών Ταινιών και πραγματοποιεί επεμβάσεις όπως η Λαπαροσκοπική Κολποανάρτηση Burch και η Κυστεοσκοπική Έγχυση Υαλουρονικού Οξέως ή Botox ανάλογα με την περίπτωση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ για την Ακράτεια Ούρων και τη θεραπεία της:

Ο Δρ. Δ. Παναγιωτόπουλος είναι μέλος της Γερμανικής Εταιρίας Ουρογυναικολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής Αποκατάστασης Πυελικού Εδάφους (AGUB), καθώς και Σύμβουλος της Γερμανικής Εταιρίας Θεραπείας της Ακράτειας (Deutsche Kontinenzgesellschaft).

Η κ. Α. Πιτσιλλίδη είναι μέλος της Γερμανικής Εταιρίας Ουρογυναικολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής Αποκατάστασης Πυελικού Εδάφους (AGUB).

Βιβλιογραφία

Anapolski M, Alkatout I, Wedel T, Panayotopoulos D, Soltesz S, Schiermeier S, Papathemelis T, Noé GK: Laparoscopic approaches to the retropubic space: three alternatives with anatomical considerations. Minim Invasive Ther Allied Technol. 2019 Dec 23:1-9.

Anapolski M, Alkatout I, Soltesz S, Schiermeier S, Papathemelis T, Panayotopoulos D, Noé GK: Lateral Transperitoneal Access to the Retropubic Space: A Surgical Alternative. Videourology March 2020 34(2).