Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

Η Έναρξη του Τοκετού

Με την 28η εβδομάδα ξεκινά το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου. Αυτό το “αντιλαμβάνεται” η μήτρα και γι´αυτόν το λόγο αρχίζει να προετοιμάζεται σιγά σιγά για τον επερχόμενο τοκετό. Αυτό γίνεται αντιληπτό με τις λεγόμενες “προπαρασκευαστικές” ωδίνες, δηλαδή χαμηλής έντασης, σύντομες και ακανόνιστες συσπάσεις της μήτρας (συσπάσεις Braxton-Hicks). Οι προπαρασκευαστικές ωδίνες εκδηλώνονται συνήθως σαν ένα “τράβηγμα”, ενώ αρκετές φορές μπορεί να είναι και αρκετά επώδυνες. Οι προπαρασκευαστικές ωδίνες είναι φυσιολογικό φαινόμενο και η εμφάνισή τους δεν πρέπει να σε ανησυχεί.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, οι προπαρασκευαστικές ωδίνες εμφανίζονται συχνότερα, αποτελώντας ένα είδος εντατικής “προθέρμανσης” της μήτρας για τον επικείμενο τοκετό. Εάν οι ωδίνες αυτές είναι αρκετά ισχυρές και επώδυνες και νιώθεις αβεβαιότητα για το εάν σημαίνουν την έναρξη του τοκετού, επικοινώνησε μαζί μας και με μια απλή εξέταση διάρκειας λίγων λεπτών στο ιατρείο θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε εάν πρόκειται για αρχόμενες ωδίνες τοκετού.

Η μεγάλη μέρα

Το γεγονός ότι η κύηση έχει μια φυσιολογική διάρκεια 40 εβδομάδων δεν σημαίνει και ότι ο τοκετός θα λάβει χώρα με ακρίβεια ρολογιού. Η έναρξη του τοκετού μπορεί να γίνει μέχρι και 7-10 μέρες μετά την υπολογισμένη ημερομηνία. Μη βιάζεσαι και κάνε υπομονή. Το μωράκι σου ξέρει ποιά είναι η ιδανική στιγμή για να έρθει κοντά σου.

Θυμίσου τα σημάδια της έναρξης του τοκετού:

  • Η ρήξη του θυλακίου (“σπάνε τα νερά”), όπου θα παρατηρήσεις ροή σταγόνων ή μεγαλύτερης ποσότητας αμνιακού υγρού

ή/και

  • Oι ρυθμικές επώδυνες συσπάσεις της μήτρας (ωδίνες τοκετού) με ρυθμό εμφάνισης κάθε 3-5 λεπτά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 λεπτά.

 

Όταν λοιπόν νιώσεις ότι το μωράκι σου έρχεται, μας ειδοποιείς, παίρνεις τη βαλίτσα σου με όλα τα απαραίτητα που έχουμε πει και δίνουμε ραντεβού στο Μαιευτήριο!