Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

Κολποσκόπηση

Τι είναι η κολποσκόπηση;  Πότε γίνεται;

Η κολποσκόπηση αποτελεί μια ειδική και ανώδυνη εξέταση, η οποία εξετάζει τον τράχηλο της μήτρας. Προτείνεται σε περιπτώσεις όπου το τεστ ΠΑΠ δείχνει αλλοιώσεις, όταν μια γυναίκα έχει εντοπίσει έναν από τους υψηλού κινδύνου HPV σε HPV test, ή όταν μια γυναίκα πρέπει να παρακολουθείται μετά από εφαρμογή θεραπειών (πχ. Loop). Η κολποσκόπηση, γίνεται με χρήση ειδικού μεγεθυντικού φακού, ο οποίος εστιάζει στον τράχηλο της μήτρας, επιτρέποντας στον θεράποντα ιατρό να έχει ολοκληρωμένη εικόνα. Με τη χρήση ειδικών φακών, ο τράχηλος μπορεί να μεγεθυνθεί από 2 έως και 60 φορές.

Ποια η σημασία της κολποσκόπησης στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV);

Σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί επιτυχώς περίπου 100 διαφορετικά στελέχη του ιού HPV. Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι εξαιρετικά συχνός, καθώς μεταδίδεται τόσο μέσω της σεξουαλικής επαφής όσο και (σπανιότερα) μέσω της χρήσης κοινών χώρων (πισίνες, σάουνα κ.α.). Η συχνότητα της λοίμωξης με HPV θεωρείται εξαιρετικά υψηλή σε παγκόσμιο επίπεδο, με ένα ποσοστό περίπου 75% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών να μολύνονται από τουλάχιστον έναν τύπο του ιού κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η λοίμωξη με τον ιό του HPV αποτελεί σήμερα το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, με την πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού να έχει κάποιον τύπο του ιού. Στις γυναίκες, ο κίνδυνος είναι υψηλότερος, καθώς εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση, υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οι τύποι υψηλού κινδύνου (κυρίως ο 16 και ο 18) ευθύνονται για τα περισσότερα περιστατικά κακοήθειας. Η πραγματοποίηση κολποσκόπησης έχει υψηλή σημασία στην παρακολούθηση του τραχήλου της μήτρας για την πρόληψη ανάπτυξης κακοήθειας. Η τακτική παρακολούθηση από γυναικολόγο και η πραγματοποίηση της ανάλογης θεραπείας, σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε υποτροπές του ιού HPV.

Πριν & Μετά την κολποσκόπηση: Τι πρέπει να γνωρίζω για την προετοιμασία;

Η κολποσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ημέρα στη διάρκεια του κύκλου, εκτός της έμμηνου ρύσεως, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη αιμορραγία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εξέταση θα πρέπει να αναβάλλεται και να προγραμματίζεται εκ νέου. Η χρήση κολπικών κρεμών ή λιπαντικών θα πρέπει να αποφεύγεται πριν από την πραγματοποίηση της κολποσκόπησης, καθώς μπορεί να δυσχεράνει σημαντικά τη διαδικασία ή να διαστρεβλώσει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τα αποτελέσματα.

Ανάλογα με τα ευρήματα της Κολποσκόπησης και τα αποτελέσματα του υλικού της βιοψίας, θα καθορίσουμε την πορεία της θεραπείας. Έτσι, μπορούμε να αρκεστούμε σε έναν προγραμματισμένο επανέλεγχο (τεστ-Παπανικολάου, HPV-Test, Κολποσκόπηση) μετά από μερικούς μήνες, ή να προχωρήσουμε σε μια τοπική αφαίρεση της υπάρχουσας αλλοίωσης (Κωνοειδής Εκτομή).

Μετά την κολποσκόπηση, η γυναίκα μπορεί να εμφανίσει ελαφριά αιμορραγία, για διάστημα μικρότερο των 5 ημερών. Το αίμα μπορεί να είναι μπεζ ή καφέ, καθώς και ελαφρύ ροζ. Συνίσταται η αποφυγή σεξουαλικών επαφών ή η τοποθέτηση ταμπόν για 2 ημέρες μετά την πραγματοποίηση της εξέτασης. Επιπλέον, θα πρέπει να μην πραγματοποιηθούν ενδοκολπικές πλύσεις για διάστημα 3 ημερών, τόσο πριν όσο και μετά την εξέταση.

Ποια η διαδικασία της εξέτασης; Πως γίνεται;

Για την πραγματοποίηση της εξέτασης, ο ιατρός τοποθετεί στην είσοδο του κόλπου έναν ειδικό κολποδιαστολέα. Με την τοποθέτηση ειδικού υγρού, ο ιατρός μπορεί να εντοπίσει τυχόν ανωμαλίες στα κύτταρα του επιθηλίου, μέσω ειδικού φακού που μεγεθύνει την περιοχή. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, μπορεί να γίνει λήψη υλικού για βιοψία, διαδικασία η οποία γίνεται με τη χρήση ειδικού αναισθητικού σπρέι. Η λήψη δείγματος είναι γενικά ανώδυνη, με την πλειοψηφία των γυναικών να αισθάνεται μια ελαφριά στιγμιαία ενόχληση, η οποία αμέσως υποχωρεί.

Ποια η διάρκεια;

Η διάρκεια της κολποσκόπησης είναι σύντομη, και σπάνια υπερβαίνει τα δέκα λεπτά. Για την πραγματοποίησή της γίνεται χρήση ειδικού κολποδιαστολέα, ώστε ο ιατρός να μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και να πραγματοποιεί τις απαραίτητες κινήσεις, χωρίς η γυναίκα να αισθάνεται πόνο. Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της βιοψίας συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 3-5 ημερών. Οι συνεργάτες μάς είναι πάντα διαθέσιμοι για να σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία.

Τι δείχνει στα αποτελέσματα;

Η κολποσκόπηση μας δείχνει τυχόν βλάβες στον τράχηλο της μήτρας. Εφόσον πραγματοποιηθεί λήψη βιοψίας, μετά από την ολοκλήρωση της κολποσκόπησης, τυχόν ευρήματα αναφέρονται ως τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (CIN).

Οι βαθμίδες CIN ορίζονται ανάλογα με τον αριθμό των κυττάρων που εμφανίζουν αλλοιώσεις.

CIN1: Κατά μέσο όρο το 1/3 των κυττάρων εμφανίζει αλλοιώσεις

CIN2: Έως και τα 2/3 των κυττάρων παρουσιάζουν αλλοιώσεις

CIN3: Το σύνολο των κυττάρων εμφανίζουν αλλοιώσεις

Οι ενδείξεις CIN2 και CIN3 συνήθως απαιτούν θεραπεία, την οποία θα υποδείξει ο ιατρός σας.

Ποιο το κόστος και οι τιμές;

Το κόστος της κολποσκόπησης είναι γενικά οικονομικό. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εξετάσεις και τις τιμές τους. Η δημιουργία ενός πλήρως εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην γυναικολογική υγεία.

Η κ. Ά. Πιτσιλλίδη και ο κ. Δρ. Δ. Παναγιωτόπουλος είναι μέλη της Γερμανικής Εταιρείας Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης (AG-CPC – Arbeitsgemeinschaft für Zervixpathologie und Kolposkopie), καθώς και κάτοχοι του Διπλώματος Κολποσκόπησης της AG-CPC.