Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

Λαπαροσκοπική Χειρουργική της Ενδομητρίωσης

Η Ενδομητρίωση είναι μια συχνή καλοήθης χρόνια πάθηση που προσβάλλει γυναίκες μεταξύ 16-45 ετών.

Χαρακτηρίζεται από την έκτοπη ανάπτυξη του βλεννογόνου της Κοιλότητας της Μήτρας (Ενδομήτριο) σε έκτοπες εστίες. Η έκτοπη αυτή ανάπτυξη αφορά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων την περιοχή της Πυέλου.

Η Ενδομητρίωση μπορει να είναι ασυμπτωματική ή να δημιουργεί ενοχλήσεις, όπως Δυσμηνόρροια (πόνος περιόδου), Δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή), χρόνιο πυελικό πόνο, Υπογονιμότητα, διαταραχές και πόνο στην ούρηση και στην αφόδευση.

Μια χρόνια Ενδομητρίωση μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη Συμφύσεων (συγκόλληση κοιλιακών οργάνων και τοιχωμάτων) και διαταραχή της ανατομίας με επιδείνωση των προβλημάτων χρόνιου κοιλιακού πόνου και Υπογονιμότητας.

Οι πόνοι της περιόδου (Δυσμηνόρροια) και ο χρόνιος κοιλιακός πόνος γενικότερα δεν είναι φυσιολογικά φαινόμενα και η αποδοχή τους ως τέτοια δεν έχει θέση στη μοντέρνα Ιατρική. Κάθε γυναίκα με πόνους περιόδου ή/και με Υπογονιμότητα πρέπει να υποβάλλεται σε έλεγχο για ύπαρξη Ενδομητρίωσης.

Διαβάστε περισσότερα για τα αίτια και τις διάφορες μορφές της Ενδομητρίωσης – link: Ενδομητρίωση

Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική κατέχει εξέχοντα ρόλο στη Διάγνωση και στη Θεραπεία της Ενδομητρίωσης.

Η Διάγνωση της Ενδομητρίωσης γίνεται λαπαροσκοπικά. Στα πλαίσια της Λαπαροσκόπησης, οι ενδομητριωτικές εστίες αφαιρούνται χειρουργικά. Η απλή καυτηρίαση των ενδομητριωτικών εστιών με διαθερμία ή με χρήση ακτινών laser θεωρείται πλέον ανεπαρκής και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Μια ιδιαίτερη θέση στην αφαίρεση της Ενδομητρίωσης, κατέχουν οι Κύστεις Ενδομητρίωσης των Ωοθηκών. Εδώ, ανάλογα με το περιστατικό και την ύπαρξη ή όχι προβλημάτων Υπογονιμότητας, μπορεί να ενδείκνυται είτε η ολική αφαίρεση της Κύστης είτε μόνο η Παρακέντησή της (το «άδειασμά» της). Σημαντικό ρόλο εδώ και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις γυναικών με πρόβλημα Υπογονιμότητας, έχει και η τεχνική της Πλαστικής Ανακατασκευής της Ωοθήκης με Ενδοσκοπική Ραφή μετά την αφαίρεση της Κύστης. Αυτή η τεχνική, την οποία χρησιμοποιούμε ανεξαιρέτως στα Χειρουργεία μας, μας επιτρέπει να αφαιρούμε τις Κύστεις των Ωοθηκών χωρίς να χρησιμοποιούμε Διαθερμία (Χειρουργικό ηλεκτρικό ρεύμα), το οποίο προκαλεί σοβαρές βλάβες στο πολύτιμο αυτό όργανο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και με τεράστια σημασία για γυναίκες με Υπογονιμότητα.

Τα χειρουργεία αφαίρεσης της Ενδομητρίωσης μπορεί να περιορίζονται σε μια τοπική αφαίρεση ενδομητριωτικών εστιών (χειρουργεία διάρκειας περίπου 15-20 λεπτών σε περιπτώσεις ελαφριάς Ενδομητρίωσης), ενώ σε περιπτώσεις εκτεταμένης νόσου (π.χ. εκτεταμένης Περιτοναϊκής Ενδομητρίωσης ή/και Βαθιάς Διηθητικής Ενδομητρίωσης) πρόκειται για πολύωρα πολύπλοκα Χειρουργεία.

Ανάλογα λοιπόν με την έκταση και τον τύπο των ενδομητριωτικών εστιών, η αφαίρεση τους μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση από Χειρουργό με μεγάλη χειρουργική εμπειρία. Οι εστίες της Ενδομητρίωσης μπορεί να εντοπίζονται επάνω στην επιφάνεια οργάνων (π.χ. Ουροδόχος Κύστη, Έντερο, Ουρητήρας), μεγάλων αγγείων και νεύρων, τα οποία πρέπει να παρασκευάζονται (δηλαδή να «αποκολλώνται») από τις ενδομητριωτικές εστίες πριν προβούμε στην αφαίρεση της Ενδομητρίωσης, ώστε να μπορέσουμε με σιγουριά να αποφύγουμε τον τραυματισμό τους. Ένα τέτοιο εκτεταμένο Χειρουργείο αφαίρεσης Ενδομητρίωσης βάζει τον πήχη αρκετά ψηλά για τον θεράποντα Ιατρό. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να προκαλεί φόβο στη γυναίκα, από τη στιγμή που έχει επιλέξει τον κατάλληλο, εξειδικευμένο και έμπειρο Χειρουργό.

Η κ. Α. Πιτσιλλίδη είναι κάτοχος του Πιστοποιητικού Εξειδίκευσης στον τομέα της Ενδομητρίωσης (SEF/EEL – Γερμανικής και Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ενδομητρίωσης).

Ο Δρ. Δ. Παναγιωτόπουλος είναι κάτοχος του Πιστοποιητικού Εξειδίκευσης στον τομέα της Ενδομητρίωσης (SEF/EEL – Γερμανικής και Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ενδομητρίωσης) και διετέλεσε για 8 χρόνια Συντονιστής του Εξειδικευμένου Κέντρου Ενδομητρίωσης της Κλινικής Rheinland Klinikum στη Γερμανία.