Λαπαροσκοπική Χειρουργική της Ακράτειας

Διαβάστε εδώ για τις μορφές, τα αίτια και τα συμπτώματα της Ακράτειας – link: Ακράτεια Ούρων
Η Θεραπεία της Ακράτειας Ούρων είναι χειρουργική. Η πρώτη επέμβαση που πραγματοποιήθηκε επιτυχώς είναι η ανοιχτή Κολποανάρτηση Burch, η οποία περιγράφηκε το 1961 από τον αμερικανό γυναικολόγο Dr. John C. Burch (1900-1977).
Κατά την επέμβαση αυτή, η οποία γίνεται με κλασική ανοιχτή τομή, ο χειρουργός τοποθετεί μια ραφή σαν «αιώρα» στα δεξιά και αριστερά της ουροδόχου κύστεως, καταφέρνοντας έτσι να ενισχύσει τον σφιγκτήρα μυ.
Τις επόμενες δεκαετίες υπήρξε μια πληθώρα κολπικών χειρουργικών επεμβάσεων για τη θεραπεία της ακράτειας, οι οποίες βασίζονταν στη χρήση μακρόστενων πλεγμάτων (Tapes – «Ταινίες») από συνθετικό υλικό. Οι πιο δημοφιλείς «Ταινίες» ήταν η Tension free Vaginal Tape (TVT) και η TransObturator Tape (TOT). Οι ταινίες αυτές τοποθετούνται κολπικά έτσι ώστε να δημιουργούν ένα U κάτω από τον χαλαρωμένο σφιγκτήρα και να τον ενισχύουν, θεραπεύοντας έτσι την ακράτεια. Οι επεμβάσεις αυτές έγιναν πολύ δημοφιλείς ανάμεσα στους χειρουργούς και τις ασθενείς, αφού είναι πολύ πιο απλές και πιο σύντομες από την Κολποανάρτηση Burch, η οποία απαιτεί μεγάλη χειρουργική εμπειρία. Έτσι η κλασική Κολποανάρτηση Burch πέρασε σιγά σιγά στο περιθώριο.
Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση όμως άλλαξε. Χιλιάδες γυναίκες αναζητούν τον Γυναικολόγο τους λόγω εμφάνισης σοβαρών μετεγχειρητικών επιπλοκών, χρόνια μετά την τοποθέτηση Ταινίας. Οι επιπλοκές αυτές είναι συνήθως η εμφάνιση διάβρωσης και εξέλκωσης του κόλπου, η χρόνια φλεγμονή του κόλπου, οι κολπικές λοιμώξεις, η εμφάνιση εκτεταμένης ίνωσης και ουλοποίησης ως αντίδραση των ιστών στο ξένο σώμα (Ταινία από συνθετικό υλικό) με αποτέλεσμα την εμφάνιση χρόνιου πόνου και δυσπαρεύνιας (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή).
Το γεγονός αυτό προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στην παγκόσμια Γυναικολογική Ιατρική Κοινότητα και οδήγησε σε εκτεταμένες συζητήσεις και μελέτες. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν κάποιες χώρες (π.χ. Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία) να απαγορεύσουν την χρήση των Ταινιών και των Κολπικών Πλεγμάτων γενικότερα. Στην Μ. Βρετανία δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα μια τέτοια απαγόρευση, αλλά σχεδόν κανένας χειρουργός δεν πραγματοποιεί πια τέτοιες επεμβάσεις. Στις ΗΠΑ, η FDA (Food and Drug Administration), έχει εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η χρήση Ταινιών και Κολπικών Πλεγμάτων θα πρέπει να αποφεύγεται.
Αυτά τα γεγονότα οδήγησαν στην αναβίωση της Κολποανάρτησης Burch. Ένα επιπλέον μεγάλο προτέρημα της Κολποανάρτησης Burch είναι το ότι η επέμβαση αυτή μπορεί σε μια πιο εκτεταμένη μορφή της (αύξηση του αριθμού των ραμμάτων – Εκτεταμένη Κολποανάρτηση Burch με lateral repair) να διορθώσει και την πολύ συχνά ταυτόχρονα παρούσα Κυστεοκήλη (πρόπτωση ουροδόχου κύστεως), χωρίς τη διόρθωση της οποίας, η χειρουργική θεραπεία της ακράτειας δεν θα είχε αποτελέσμα διαρκείας.
Το ιατρείο μας αποτελεί ένα από τα ελάχιστα κέντρα, όπου η Κολποανάρτηση Burch πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια λαπαροσκοπικά, τόσο στην «απλή» μορφή της (Λαπαροσκοπική Κολποανάρτηση Burch), όσο και στην εκτεταμένη (Λαπαροσκοπική Εκτεταμένη Κολποανάρτηση Burch με lateral repair). Έτσι έχουμε τη δυνατότητα και την εμπειρία να παρέχουμε στις ασθενείς μας όλα τα προτερήματα της κλασικής Κολποανάρτησης Burch σε συνδυασμό με τα προτερήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.
Εικόνα 1: Η ραφή τύπου «αιώρας» δεξιά και αριστερά της ουροδόχου κύστεως κατά την Κολποανάρτηση Burch
Η επέμβαση έχει διάρκεια περίπου 60 λεπτών, γίνεται με 3 εντομές (μια στον αφαλό για την κάμερα και δυο στην κάτω κοιλία για τα λαπαροσκοπικά εργαλεία – άψογο αισθητικό αποτέλεσμα) και η ασθενής παραμένει στην κλινική για 1 έως 2 ημέρες.
Μια εναλλακτική και απλή λύση στη θεραπεία της Ακράτειας Ούρων αποτελεί η Κυστεοσκοπική Έγχυση Υαλουρονικού Οξέος. Κατά την επέμβαση αυτή, διενεργείται στα πλαίσια μιας Κυστεοσκόπησης η έγχυση Υαλουρονικού Οξέος στην περιοχή του χαλαρωμένου σφιγκτήρα μυός. Με την έγχυση δημιουργούνται 3-4 «μαξιλάρια» συμπαγούς Υαλουρονικού Οξέος, τα οποία προκαλούν μια κάποιου βαθμού «στένωση» στη θέση αυτή, θεραπεύοντας έτσι την Ακράτεια.
Εικόνα 2: Κυστεοσκοπική Έγχυση Υαλουρονικού Οξέος
Το χειρουργείο έχει διάρκεια περίπου 10 λεπτών, γίνεται σε εξωτερική βάση και η γυναίκα παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα.
Θεραπεία της Υπερλειτουργικής Κύστης (OverActive Bladder-OAB)
Το φαινόμενο της Υπερλειτουργικής Κύστης αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Οι ασθενείς εμφανίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας πολλαπλά επεισόδια με συμπτώματα επιτακτικής ούρησης (ξαφνική έντονη ανάγκη για ούρηση), τα οποία μπορεί να συνοδεύονται και από Ακράτεια Ούρων.
Η κατάσταση αυτή επηρεάζει βαθιά την καθημερινότητα των ασθενών αυτών, ενώ τα πολλαπλά επεισόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας (νυκτουρία) προκαλούν έντονες διαταραχές του ύπνου. Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε μια διαρκή κατάσταση υπερλειτουργίας του Εξωστήρα Μυός της Ουροδόχου Κύστης (ο μυς που μέσω της σύσπασής του οδηγεί στην κένωση της Ουροδόχου Κύστης), ο οποίος συσπάται αυτόνομα και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες κενώσεις της Ουροδόχου Κύστης.
Η θεραπεία της Υπερλειτουργικής Κύστης είναι συντηρητική (θεραπεία με Ηλεκτροδιέγερση ή φαρμακευτική θεραπεία) ή χειρουργική (όταν η Ηλεκτροδιέγερση δεν οδηγεί σε βελτίωση και η φαρμακευτική θεραπεία είναι αναποτελεσματική, αντενδείκνυται ή προκαλεί παρενέργειες – φαινόμενο πολύ συχνό κατά τη λήψη αυτών των σκευασμάτων). Η χειρουργική θεραπεία συνίσταται στην Κυστεοσκοπική Έγχυση Βοτουλινικής Τοξίνης (Botox®) στο τοίχωμα της Ουροδόχου Κύστης. Η Βοτουλινική Τοξίνη προκαλεί χαλάρωση του υπερλειτουργικού Εξωστήρα Μυός της Ουροδόχου Κύστης και μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα.
Εικόνα 3: Κυστεοσκοπική Έγχυση Βοτουλινικής Τοξίνης (Botox®)
Η επέμβαση έχει διάρκεια περίπου 10 λεπτών, γίνεται κυστεοσκοπικά (χωρίς τομή) με τοπική, μερική ή ολική αναισθησία και η ασθενής παίρνει εξιτήριο μετά από λίγες ώρες.
Ο Δρ. Δ. Παναγιωτόπουλος είναι μέλος της Γερμανικής Εταιρίας Ουρογυναικολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής Αποκατάστασης Πυελικού Εδάφους (AGUB), καθώς και Σύμβουλος της Γερμανικής Εταιρίας Θεραπείας της Ακράτειας (Deutsche Kontinenzgesellschaft).
Η κ. Α. Πιτσιλλίδη είναι μέλος της Γερμανικής Εταιρίας Ουρογυναικολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής Αποκατάστασης Πυελικού Εδάφους (AGUB).
Βιβλιογραφία
Anapolski M, Alkatout I, Wedel T, Panayotopoulos D, Soltesz S, Schiermeier S, Papathemelis T, Noé GK: Laparoscopic approaches to the retropubic space: three alternatives with anatomical considerations. Minim Invasive Ther Allied Technol. 2019 Dec 23:1-9.
Anapolski M, Alkatout I, Soltesz S, Schiermeier S, Papathemelis T, Panayotopoulos D, Noé GK: Lateral Transperitoneal Access to the Retropubic Space: A Surgical Alternative. Videourology March 2020 34(2).