Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

Ναυτία στην Εγκυμοσύνη

Η ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί συχνό σύμπτωμα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες. Αν και αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι δυσάρεστη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ναυτία της εγκυμοσύνης συνήθως υποχωρεί μετά την 12η-13η εβδομάδα.

Τίσυμβαίνει ακριβώς;

Ποιο είναι το ακριβές αίτιο αυτού του φαινομένου; Περίπου το 75% των γυναικών παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα ναυτίας, ειδικά το πρωί, κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Το κύριο αίτιο για την εμφάνιση της ναυτίας και των έμετων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τα ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (γνωστής και ως “ορμόνη της εγκυμοσύνης”) κατά το πρώτο τρίμηνο. Επιπλέον, η έλλειψη βιταμίνης Β φαίνεται επίσης να συνδέεται με αυτά τα συμπτώματα.

Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αντί να καταναλώνετε μεγάλα γεύματα, προτιμήστε μικρές ποσότητες τροφής σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή απότομων πτώσεων των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, που μπορεί να προκαλέσουν ναυτία.
  • Αποφύγετε τρόφιμα που η μυρωδιά τους σας ενοχλεί. Κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες αντιδρούν αρνητικά σε διάφορα ερεθίσματα, όπως τρόφιμα ή αρώματα. Αντιληφθείτε ποια τρόφιμα προκαλούν δυσφορία και προσπαθήστε να τα αποφύγετε.
  • Όταν ξυπνάτε το πρωί, δοκιμάστε ένα φλιτζάνι τσάι με τζίντζερ (πιπερόριζα) και μερικά τοστ. Το τζίντζερ θεωρείται φυσικός τρόπος αντιμετώπισης της ναυτίας και μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την όρεξη σας.
  • Πλύνετε τα χέρια σας με κρύο νερό. Η αίσθηση του δροσερού νερού στα χέρια σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε.
  • Αφήστε όσο το δυνατόν περισσότερα παράθυρα ανοικτά στο σπίτι και στον χώρο εργασίας σας, προκειμένου ο αέρας να ανανεώνεται συχνά. Η καλή κυκλοφορία του αέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ναυτίας.
  • Προσπαθήστε να περνάτε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και να κάνετε περιπάτους. Ο φρέσκος αέρας και η φυσική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των αισθημάτων ναυτίας.
  • Αναζητήστε συμβουλές για διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα που μπορούν να ανακουφίσουν τη ναυτία και που μπορείτε να λάβετε με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φάρμακο.

Υπερέμεση της Κύησης

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθεί μια πιο σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται υπερέμεση της κύησης. Αυτό συμβαίνει όταν η ναυτία και ο εμετός είναι τόσο έντονα που η έγκυος δυσκολεύεται να καταναλώσει επαρκείς ποσότητες τροφής και υγρών. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί άμεσα για να αποφευχθεί η αφυδάτωση και η υποθρεψία. Η αντιμετώπιση της υπερέμεσης της κύησης συνήθως γίνεται σε κλινικές, με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και λήψη αντιεμετικών φαρμάκων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ανάρρωση είναι γρήγορη και η έγκυος μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι μετά από λίγες μέρες, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η πορεία της εγκυμοσύνης.

Γενικά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών αντιμετωπίζει μέτρια εως σοβαρή ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ότι αυτή η κατάσταση συνήθως υποχωρεί με το πέρασμα του χρόνου.