Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

Ο ιός HPV και η Παθολογία του Τραχήλου

Ο ιός HPV και η Παθολογία του Τραχήλου

Ο Τράχηλος της Μήτρας αποτελεί το ανατομικά το χαμηλότερο τμήμα της Μήτρας, το οποίο βρίσκεται εν μέρει μέσα στον Κόλπο. Η επιφάνεια του Τραχήλου της Μήτρας καλύπτεται από ένα στρώμα κυττάρων (επιθήλιο), το οποίο κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας υφίσταται μια σειρά από φυσιολογικές μεταβολές. Αυτή η φυσιολογική «αυξημένη δραστηριότητα» που εμφανίζει το επιθήλιο του Τραχήλου της Μήτρας, το κάνει και πιο ευάλωτο απέναντι σε διάφορους παράγοντες, όπως είναι ο ιός HPV.

Ο ιός HPV

Ο ιός HPV όπως φαίνεται στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο

 

Ο ιός HPV είναι ένας DNA-ιός, ο οποίος εμφανίζει μια ιδιαίτερα περίπλοκη βιολογική συμπεριφορά. Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται σε ένα ποσοστό περίπου 90% μέσω της σεξουαλικής επαφής, και στις υπόλοιπες περιπτώσεις μέσω της κοινής χρήσης πισίνας, σάουνας, πετσετών κλπ..

Η συχνότητα της λοίμωξης με τον ιό HPV είναι πολύ υψηλή σε παγκόσμιο επίπεδο και περίπου 75% των γυναικών θα μολυνθούν από τον ιό κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η λοίμωξη των γεννητικών οργάνων με τον ιό HPV αποτελεί σήμερα το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά περίπου 100 διαφορετικά είδη ιών HPV. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει καλοήθεις βλάβες, όπως τα Κονδυλώματα, αλλά επίσης και Προκαρκινικές Βλάβες στον Τράχηλο της Μήτρας και στο Αιδίο, οι οποίες μπορεί με την πάροδο του χρόνου να εξελιχθούν σε Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας ή του Αιδίου αντίστοιχα. Υπάρχουν 40 περίπου είδη ιών HPV, τα οποία είναι σε θέση να προκαλέσουν λοιμώξεις στα γεννητικά όργανα. Τα διάφορα είδη του ιού διαχωρίζονται σε δυο ομάδες: Χαμηλού Κινδύνου (low-risk HPV – LR-HPV) και Υψηλού Κινδύνου (high-risk HPV – HR-HPV).

Οι ιοί LR-HPV προκαλούν αλλοιώσεις όπως τα Κονδυλώματα και Χαμηλού Βαθμού Δυσπλασίες Τραχήλου της Μήτρας και Αιδίου, ενώ οι ιοί HR-HPV είναι σε θέση να προκαλέσουν βλάβες όπως Χαμηλού, Μεσαίου και Υψηλού Βαθμού Δυσπλασίες, καθώς και Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας και του Αιδίου.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, λοίμωξη με HPV θα εμφανίσουν εκατομμύρια γυναίκες, ευτυχώς όμως μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των γυναικών αυτών θα οδηγήσει σε εμφάνιση Προκαρκινικών Αλλοιώσεων ή Καρκίνου, και μάλιστα μετά από ένα διάστημα αρκετών μηνών ή ετών μετά τη λοίμωξη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι ο ιός μπορεί να δράσει βλαπτικά μόνο εάν καταφέρει να επιβιώσει μέσα στο ανθρώπινο σώμα «ξεφεύγοντας» από τους μηχανισμούς άμυνας του Ανοσοποιητικού Συστήματος και έτσι μπορέσει να «ενσωματωθεί» στα μολυσμένα κύτταρα. Αυτή η «ενσωμάτωση» του ιού (συγκεκριμένα η ενσωμάτωση του ιικού DNA στο DNA του προσβεβλημένου κυττάρου) αποτελεί και το αποφασιστικό βήμα για την εμφάνιση ή όχι αλλοιώσεων. Το κάπνισμα και η ανοσοκαταστολή αποτελούν παράγοντες που ευνοούν την επιβίωση του ιού στο σώμα.

Πρόληψη

Οι Παθήσεις του Τραχήλου της Μήτρας αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια απειλή για την υγεία της γυναίκας. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίον δίνουμε ιδιαίτερα μεγάλο βάρος στην Πρόληψή τους.

Το τεστ-Παπανικολάου (Pap Test)

Ο Γεώργιος Παπανικολάου (1883-1962), διακεκριμένος Έλληνας ιατρός, βιολόγος και διανοούμενος, θα καταφέρει να ταυτοποιήσει κυτταρικές βλάβες σε κυτταρολογικά επιχρίσματα από τον Τράχηλο της Μήτρας, οι οποίες υποδηλώνουν την ύπαρξη Προκαρκινικών Αλλοιώσεων.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου

Αυτή η ανακάλυψη έφερε μια επανάσταση στον τομέα της Προληπτικής Ιατρικής. Και αυτό γιατί οι Προκαρκινικές Αλλοιώσεις του Τραχήλου της Μήτρας – οι οποίες δεν δίνουν συμπτώματα – μπορούν να διαγνωσθούν και να θεραπευθούν έγκαιρα, πριν να οδηγήσουν στην εμφάνιση Καρκίνου. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι μετά την παγκόσμια ενσωμάτωση του τεστ-Παπανικολάου στα συστήματα Υγείας και Πρόληψης, η συχνότητα εμφάνισης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας μειώθηκε κατά 70%.

Το ThinPrep Pap Test

Στο Ιατρείο μας, χρησιμοποιούμε ανεξαιρέτως το Σύστημα ThinPrep Pap Test, το οποίο αποτελεί την πιο σύγχρονη, ακριβέστερη και αξιόπιστη μέθοδο διεξαγωγής του τεστ Παπανικολάου.

 

Το HPV Test

 

To HPV Test αποτελεί μια εξέταση, η οποία μπορεί να μας δείξει, εάν η γυναίκα έχει προσβληθεί από τον ιό HPV, καθώς και να ταυτοποιήσει το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού. Γίνεται μετά από λήψη κυτταρικού υλικού στα πλαίσια της γυναικολογικής εξέτασης.

 

Η Κολποσκόπηση

 

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε περισσότερα για την Κολποσκόπηση – link

 

Το Εμβόλιο HPV

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε περισσότερα για το Εμβόλιο HPV

 

Η κ. Ά. Πιτσιλλίδη και ο κ. Δρ. Δ. Παναγιωτόπουλος είναι μέλη της Γερμανικής Εταιρείας Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης (AG-CPC – Arbeitsgemeinschaft für Zervixpathologie und Kolposkopie), καθώς και κάτοχοι του Διπλώματος Κολποσκόπησης της AG-CPC.