Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

Ορθοκήλη

Τι είναι η ορθοκήλη;

Η Ορθοκήλη (πρόπτωση του Ορθού στον Κόλπο) είναι μια κατάσταση που οφείλεται στη Χαλάρωση του Πυελικού Εδάφους. Στην πάθηση αυτή, το ορθό (μέρος του παχέος εντέρου) προβάλει εκτός της φυσιολογικής του θέσης, δημιουργώντας μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, τα οποία παρεμποδίζουν πολλαπλές λειτουργίες.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Για τη διάγνωση της ορθοκήλης απαιτείται ολοκληρωμένη λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση. Μια ολοκληρωμένη κλινική εξέταση περιλαμβάνει γυναικολογικό έλεγχο, καθώς και έλεγχο του ορθού. Η έγκαιρη διάγνωση έχει κομβική σημασία στην ποιότητα της αντιμετώπισης, καθώς η ενδιάμεση εμφάνιση υποτροπών μπορεί να δυσχεράνει σημαντικά τη διαδικασία.

Εικόνα 1: Φυσιολογική Ανατομία των Πυελικών Οργάνων

Εικόνα 2: Ορθοκήλη

Η Χαλάρωση του Πυελικού Εδάφους είναι ένα αρκετά πολύπλοκο φαινόμενο, το οποίο θα εμφανίσει ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Η χαλάρωση πυελικού εδάφους οφείλεται σε πολυάριθμους παράγοντες, μεταξύ των οποίων η έλλειψη οιστρογόνων, η χρόνια σωματική καταπόνηση (πολλές φορές λόγω επαγγέλματος ή αθλητικών δραστηριοτήτων), η παχυσαρκία, καθώς και οι πολλαπλοί τοκετοί.

Ασκήσεις για αντιμετώπιση – Ποιες είναι και πώς λειτουργούν;

Οι ασκήσεις Kegel μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τους μύες που στηρίζουν τόσο τα τοιχώματα του κόλπου όσο και το ορθό. Μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια, όσες φορές επιθυμούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να δημιουργούν επιπλοκές.

Θα μπορούσαμε να πούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια ότι λειτουργούν προληπτικά, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης ορθοκήλης, παρά θεραπευτικά, όταν η τελευταία έχει ήδη σχηματιστεί. Η ολοκληρωμένη και ασφαλέστερη θεραπεία της ορθοκήλης είναι, ως επί το πλείστον, η χειρουργική, εφόσον επιθυμούμε οριστική επίλυση.

Χειρουργείο – Γιατί είναι απαραίτητο;

Η Ορθοκήλη προκαλεί αίσθημα βάρους ή/και ξένου σώματος στον κόλπο (συμπτώματα των οποίων η ένταση επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας), ενώ σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Με αυτόν τον τρόπο, δυσχεραίνεται σημαντικά η καθημερινότητα του ασθενούς, ενώ προλειαίνεται το έδαφος για την εμφάνιση πολυάριθμων επιπλοκών. Η θεραπεία της Ορθοκήλης είναι χειρουργική και η μέθοδος ονομάζεται Οπίσθια Κολπορραφία.

Η Οπίσθια Κολπορραφία συνίσταται στην ενίσχυση-συρραφή της ορθοκολπικής περιτονίας (Fascia rectovaginalis) με χειρουργική ραφή. Η κλασική Οπίσθια Κολπορραφία γίνεται κολπικά, όπου μετά από επιμήκη διάνοιξη του οπίσθιου κολπικού τοιχώματος (κολποτομή), γίνεται η συρραφή της ορθοκολπικής περιτονίας.

Η ομάδα μας πραγματοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια την Οπίσθια Κολπορραφία λαπαροσκοπικά.

Σύγχρονη θεραπεία – Γιατί να επιλέξω τη λαπαροσκοπική μέθοδο;

Η Λαπαροσκοπική Οπίσθια Κολπορραφία έχει μεγάλα προτερήματα σε σχέση με την κλασική κολπική μέθοδο. Με τη λαπαροσκοπική τεχνική, ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να παρασκευάσει (δηλ. να «απομονώσει») την χαλαρωμένη ορθοκολπική περιτονία μέχρι το ανώτερο σημείο της και να προχωρήσει τη συρραφή της μέχρι και το σημείο αυτό, το οποίο δεν είναι ανατομικά προσβάσιμο με την κολπική τεχνική και η μη συρραφή του είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο ποσοστό επανεμφάνισης της Ορθοκήλης. Επίσης, κατά τη λαπαροσκοπική μέθοδο δεν πραγματοποιείται τομή στο τοίχωμα του κόλπου (κολποτομή) και έτσι αποφεύγεται το κολπικό τραύμα και οι πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές του, όπως διαταραχές επούλωσης, φλεγμονή, λοίμωξη, ουλοποίηση, διαταραχή της κολπικής ανατομίας. Η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών, ενώ έχει κάνει την ανάρρωση του ασθενούς σημαντικά ταχύτερη.

Πότε συνιστάται η χρήση πλέγματος; Είναι απαραίτητο;

Η Λαπαροσκοπική Οπίσθια Κολπορραφία μπορεί να γίνει με ή χωρίς τη χρήση πλέγματος από συνθετικό υλικό. Με σκοπό να μειώσουμε την πιθανότητα επιπλοκών από τη χρήση πλεγμάτων, στην κλινική μας εφαρμόζουμε περίπου στο 90% των περιπτώσεων την Λαπαροσκοπική Οπίσθια Κολπορραφία χωρίς τη χρήση πλέγματος (τεχνική ιδίου ιστού – native tissue).

Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η πιθανότητα επανεμφάνισης της Ορθοκήλης (υποτροπής) είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται η ενίσχυση της Οπίσθιας Κολπορραφίας με πλέγμα. Εδώ πρέπει βέβαια να συμπληρώσουμε, πως το πλέγμα που τοποθετείται λαπαροσκοπικά συνδέεται με ιδιαίτερα χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης των επιπλοκών που απαντώνται συχνά μετά από την κολπική τοποθέτηση πλεγμάτων (ουλοποίηση, διαταραχή της κολπικής ανατομίας, εξέλκωση, χρόνιος κολπικός πόνος, δυσπαρευνία – πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή), αφού η τοποθέτησή του κατά την λαπαροσκοπική τεχνική γίνεται επάνω στην «εσωτερική» (κοιλιακή) πλευρά της ορθοκολπικής περιτονίας και όχι στην «εξωτερική» (κολπική) της πλευρά, όπως κατά την κολπική τεχνική. Έτσι το πλέγμα δεν έχει «πρόσβαση» στον Κόλπο.

Στα χειρουργεία μας χρησιμοποιούμε αποκλειστικά συνθετικά πλέγματα DynaMesh®-PRP από υλικό PVDF. Το υλικό PVDF του πλέγματος DynaMesh®-PRP μειώνει στο ελάχιστο τον κίνδυνο ίνωσης ή/και φλεγμονής, επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν σε ακράτεια ούρων και χρόνιο πυελικό άλγος.

Τι είναι η Λαπαροσκοπική Ενισχυμένη Οπίσθια Κολπορραφία;

Μια «ενδιάμεση» λύση είναι η χειρουργική τεχνική της Λαπαροσκοπικής Ενισχυμένης Οπίσθιας Κολπορραφίας, όπου με σκοπό την ενίσχυση-ενδυνάμωση της συρραφής, η ραφή συμπληρώνεται με τη χρήση συνθετικού μη απορροφήσιμου ράμματος.

Η επέμβαση γίνεται με 3 εντομές (μια στον αφαλό για την κάμερα και δυο στην κάτω κοιλία για τα λαπαροσκοπικά εργαλεία – άψογο αισθητικό αποτέλεσμα).

Ο Δρ. Δ. Παναγιωτόπουλος είναι μέλος της Γερμανικής Εταιρίας Ουρογυναικολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής Αποκατάστασης Πυελικού Εδάφους (AGUB), καθώς και Σύμβουλος της Γερμανικής Εταιρίας Θεραπείας της Ακράτειας (Deutsche Kontinenzgesellschaft).

Η κ. Α. Πιτσιλλίδη είναι μέλος της Γερμανικής Εταιρίας Ουρογυναικολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής Αποκατάστασης Πυελικού Εδάφους (AGUB).