Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

Σωματικό Βάρος στην Εγκυμοσύνη

Ποια είναι η ιδανική μεταβολή του σωματικού βάρους κατά την εγκυμοσύνη; Ούτε λίγο ούτε πολύ, θα μπορούσαμε να πούμε. Καθώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάθε εγκυμοσύνη εξελίσσεται διαφορετικά, η ιδανική αύξηση του σωματικού βάρους κατά την εγκυμοσύνη διαφέρει για κάθε γυναίκα.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Το πρώτο κριτήριο είναι το σωματικό σας βάρος πριν την εγκυμοσύνη. Εάν το βάρος σας ήταν φυσιολογικό, τότε μια κατάλληλη αύξηση βάρους είναι περίπου 11,5-16kg μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης. Για γυναίκες με χαμηλό ποσοστό λίπους, συνίσταται αύξηση βάρους περίπου 12,5-18kg, ενώ για γυναίκες με υπέρβαρο βάρος, η φυσιολογική αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη είναι περίπου 7-11,5kg.

 

Δεν είναι πολλά τα κιλά της φυσιολογικής αύξησης βάρους;

Μπορεί να ακούγονται πολλά τα κιλά της φυσιολογικής αύξησης βάρους. Ωστόσο, δεν πρέπει να ανησυχείτε. Σχεδόν τα μισά κιλά από αυτήν την αύξηση προέρχονται από το βάρος του παιδιού, του αμνιακού υγρού, του πλακούντα, του αυξημένου όγκου αίματος και του υγρού (νερού) που κατακρατείται στους ιστούς σας. Ουσιαστικά, γυναίκες που αυξάνουν σημαντικά το λίπος τους είναι σχετικά λίγες.

Συνοπτικά, οι μέσες τιμές της επιπλέον αύξησης βάρους κατά την εγκυμοσύνη είναι:

  • Μήτρα: 970g
  • Στήθος: 400g
  • Αίμα: 1250g
  • Νερό: 1680g
  • Λίπος: 3350g
  • Έμβρυο: 3400g
  • Πλακούντας: 650g
  • Αμνιακό υγρό: 800g

 

Σύνολο: 12,5kg περίπου

Ο ρυθμός αύξησης του βάρους κατά την εγκυμοσύνη διαφέρει ανάλογα με τη γυναίκα και εμφανίζει αρκετές αποκλίσεις ανάλογα με την ηλικία της κύησης. Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η αύξηση βάρους είναι ελάχιστη, ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο φυσιολογικά παρατηρείται αύξηση βάρους περίπου 400-500g την εβδομάδα.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, αυτοί οι αριθμοί δεν είναι απόλυτοι και λειτουργούν ως μέτρο προσανατολισμού. Υπάρχουν επίσης παράγοντες όπως το ύψος, το βάρος πριν την εγκυμοσύνη, τα προβλήματα ναυτίας κατά την κύηση και η διατροφή που παίζουν ρόλο. Επομένως, είναι σημαντικό να μην καταναλώνετε δύο φορές περισσότερες θερμίδες, αλλά να κάνετε υγιεινές επιλογές. Μην ξεχνάτε ότι η διατήρηση της ομορφιάς και της θηλυκότητάς σας είναι μια υποχρέωση προς τον εαυτό σας.

Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη Σωστή και Ισορροπημένη Διατροφή στην Εγκυμοσύνη.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Body Mass Index – BMI) είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιείται διεθνώς για την ταξινόμηση του σωματικού βάρους σε λιποβαρές, φυσιολογικό, υπέρβαρο και παχύσαρκο. Υπολογίζεται με βάση το βάρος και το ύψος του ατόμου.

Μπορείτε να υπολογίσετε το BMI σας αμέσως σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, συμπληρώνοντας απλώς το βάρος και το ύψος σας σε μια φόρμα.

Στον πίνακα που ακολουθεί, θα δεις τις τιμές της φυσιολογικής αύξησης βάρους κατά την εγκυμοσύνη ανάλογα με το BMI σου.

 

Σωματικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη BMI Φυσιολογική αύξηση βάρους σε kg
Χαμηλό σωματικό

βάρος

<18,5 12,7 – 18,2
Φυσιολογικό σωματικό βάρος 18,5 – 24,9 11,4 – 15,9
Υπέρβαρος

 

25 – 29,9 6,8 – 11,4
Παχυσαρκία

 

>30 <6,8
Δίδυμη κύηση

 

15,9 – 20,4

 

Κατά τις επισκέψεις σας στον γυναικολόγο, θα μετράτε μεταξύ άλλων και το σωματικό σας βάρος, και οι τιμές θα καταγράφονται στο Βιβλιάριο Παρακολούθησης της Κύησης, το οποίο θα λάβετε κατά την πρώτη επίσκεψή σας. Στο Βιβλιάριο θα καταχωρούνται όλα τα ευρήματα των εξετάσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα το έχετε πάντα μαζί σας μέχρι τον τοκετό.

Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το Βιβλιάριο Παρακολούθησης της Κύησης.

Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να ζυγίζεστε και στο σπίτι και να παρακολουθείτε μόνοι σας την πορεία της αύξησης του βάρους σας. Ακόμα κι αν αρχικά σας φαίνεται περίεργο, μπορείτε να χαίρεστε για κάθε επιπλέον αύξηση, αφού αυτό σημαίνει ότι το μωράκι σας μεγαλώνει! Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για δίαιτες. Μια φυσιολογική αύξηση του βάρους σας είναι σημαντική και για εσάς και για το μωράκι σας.

Η Γερμανική Εταιρία Διατροφής (Deutsche Gesellschaft für Ernährung – DGE) συνιστά επιπλέον κατανάλωση 250 θερμίδων ημερησίως κατά το δεύτερο τρίμηνο και 500 θερμίδων ημερησίως κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σε σχέση με τις διατροφικές συνήθειές σας πριν την εγκυμοσύνη.

Εκτός από την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερβολική αύξηση βάρους. Ιδανικές μορφές άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η κολύμβηση, η ποδηλασία, το περπάτημα και η ειδική γιόγκα για εγκύους. 30 λεπτά ήπιας αθλητικής δραστηριότητας καθημερινά είναι ιδανικός χρόνος άσκησης για εσάς και το μωράκι σας.

Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την Άθληση στην Εγκυμοσύνη.

Η υπερβολική αύξηση βάρους δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα εμφάνισης, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές. Η υπερβολική αύξηση βάρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη της κύησης.

Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον Διαβήτη της Κύησης.

Επίσης, το πολύ χαμηλό βάρος κατά την εγκυμοσύνη είναι ένας παράγοντας κινδύνου, αφού μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου και αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

 

Διώξε τα περιττά κιλά μετά τον τοκετό!

Μετά τον τοκετό, εάν επιθυμείτε, μπορείτε να προσπαθήσετε να χάσετε τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης. Ο συνιστώμενος ρυθμός απώλειας βάρους είναι περίπου 2 κιλά το μήνα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μείωνοντας τις θερμίδες που λαμβάνετε από τη διατροφή σας σε 1500-1800 θερμίδες ημερησίως. Έτσι, θα χάσετε τα περιττά κιλά χωρίς να επηρεαστεί η σύσταση του μητρικού γάλακτος. Πρέπει να αποφεύγετε “σκληρές” δίαιτες (όπως η Keto, Dukan κλπ.) κατά αυτήν την περίοδο.