Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

11η εβδομάδα Κύησης

Μέγεθος: 4 cm

Βάρος: 7 g

Εβδομάδες που απομένουν: 29

11η Εβδομάδα Κύησης

Σχηματισμός του δέρματος και ηεμφάνιση των μαλλιών

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης – 11η εβδομάδα

Το μωράκι σου στην 11η εβδομάδα

Ο θώρακας του εμβρύου συνεχίζει να σχηματίζεται και κλείνει πια γύρω από την καρδούλα του εμβρύου. Τα οστά του προσώπου έχουν σχηματιστεί, ενώ τώρα ξεκινά η ανάπτυξη του δέρματος και των μαλλιών. Τα δάχτυλα των άνω και των κάτω άκρων χάνουν την συνδετική μεμβράνη που τα “ενώνει” και αρχίζουν να ξεχωρίζουν μεταξύ τους.

Σε αυτές τις 11 εβδομάδες της κοινής σας ζωής έχουν ήδη αναπτυχθεί σημαντικά όργανα όπως ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, το ήπαρ και οι νεφροί. Εννοείται βέβαια ότι όλα αυτά τα όργανα και οι διάφοροι άλλοι ιστοί θα συνεχίσουν να εξελίσσονται καθ´όλην τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η δική σου 11η εβδομάδα

Ακόμα κι αν εξωτερικά η εγκυμοσύνη σου δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα έκδηλη, το σώμα σου – όπως έχουμε ήδη πει – μεταβάλλεται συνεχώς από την αρχή της κύησης και μπορεί να γίνει ιδιαίτερα “απαιτητικό”. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανυπομονησία που μπορεί να εμφανίζεις σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς σου. Αυτό αποτελεί ένα φυσιολογικό μέτρο προστασίας, με σκοπό η έγκυος να λαμβάνει πάντα σοβαρά τις ψυχικές και σωματικές της ανάγκες. Προσπάθησε να χαλαρώνεις όσο μπορείς και να μην έχεις υπέρμετρες απαιτήσεις από τον εαυτό σου. Σκέψου ότι πρέπει από την αρχή να παίρνεις στα σοβαρά τις ανάγκες που σου υποδεικνύει το σώμα σου. Αυτό είναι και το αποφασιστικό βήμα που θα βάλει τα θεμέλια για μια ευχάριστη εγκυμοσύνη και μια ομαλή σχέση με το νεογέννητο μωράκι σου.

Σε περίπτωση που συνεχίζεις να έχεις προβλήματα με ναυτίες, τώρα γνωρίζεις ότι αυτό έχει να κάνει με την προσπάθεια του σώματός σου να διατηρήσει την κυκλοφορία του αυξημένου όγκου αίματος της εγκυμοσύνης. Κάνε έναν ωραίο περίπατο και δώσε στο σώμα σου τη βοήθεια που χρειάζεται για να κρατηθεί ακμαίο.

Tips για σωστή διατροφή στην εγκυμοσύνη

Σαν αποτέλεσμα της ανάγκης του σώματός σου για λήψη θρεπτικών συστατικών, μπορεί να εμφανισθεί μια αύξηση της όρεξής σου. Πολύ σημαντικό τώρα είναι να μην πέσεις στην παγίδα: Από εδώ και στο εξής δεν θα σκέφτεσαι να τρως “δυο φορές περισσότερο”, αλλά “δυο φορές καλύτερα”.

Πολλές φορές μπορεί να εμφανισθούν προβλήματα δυσκοιλιότητας, αφού οι αλλαγές στο ορμονικό ισοζύγιο του σώματός σου οδηγούν μεταξύ άλλων και σε μια μείωση της κινητικότητας του εντέρου. Συνέχισε να πίνεις πολλά υγρά. Επίσης, εμπλούτιζε τακτικά το δαιτολόγιό σου με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής αλέσεως, βοηθώντας έτσι την κινητική λειτουργία του εντέρου.

Tip – Πρόσληψη βιταμίνης C

Προσπάθησε να λαμβάνεις περισσότερη ποσότητα βιταμίνης C μέσω της διατροφής σου. Η βιταμίνη C έχει πλέον μια ιδιαίτερη σημασία και για τους δυο σας, αφού είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο με τη σειρά του αποτελεί βασικό συστατικό του δέρματος, των οστών, των δοντιών και των μυών του εμβρύου. Φυσικές διατροφικές πηγές βιταμίνης C είναι τα φρούτα, καθώς επίσης και λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και οι ντομάτες.