Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

13η εβδομάδα Κύησης

Μέγεθος: 6 cm

Βάρος: 25 g

Εβδομάδες που απομένουν: 27

13η Εβδομάδα Κύησης

Το μωράκι σου ανοιγοκλείνει τα δάχτυλά του

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης – 13η εβδομάδα

Το μωράκι σου στη 13η εβδομάδα

Από εδώ και πέρα, το κεφαλάκι του εμβρύου μεγαλώνει με λίγο πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Το μωράκι σου μπορεί πλέον να ανοιγοκλείνει τα δάχτυλά του.

Μεγάλες μεταβολές συντελούνται πλέον στο επίπεδο του μεταβολισμού. Τα διάφορα όργανα ξεκινούν την πολύτιμη λειτουργία τους. Αρχίζει η παραγωγή ινσουλίνης στο πάγκρεας και η παραγωγή των ούρων στους νεφρούς. Οι φωνητικές χορδές διαμορφώνονται, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται και η εξέλιξη όλων των υπόλοιπων οργάνων. Η αίσθηση της αφής αναπτύσσεται επίσης και το μωράκι σου αρχίζει να παίζει με τον ομφάλιο λώρο. Σιγά σιγά θα ξεκινήσει η δημιουργία των εξωτερικών γεννητικών οργάνων του εμβρύου, τα οποία όμως δεν είναι ακόμα ορατά στο υπερηχογράφημα. Κάνε λίγο ακόμα υπομονή και σε λίγες εβδομάδες θα μάθεις εάν περιμένεις αγοράκι ή κοριτσάκι.

Η δική σου 13η εβδομάδα

Κατά την εγκυμοσύνη χρειάζεσαι περίπου 255 θερμίδες ημερησίως περισσότερο σε σχέση με πριν. Πρόσεξε όμως τη διατροφή σου, γιατί η υπέρμετρη αύξηση βάρους κατά την κύηση κρύβει αρκετούς κινδύνους, όπως π.χ. τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης ή Διαβήτη της Κύησης.

Η πρωινή ναυτία ανήκει πλέον στο παρελθόν. Εάν επιθυμείς να ταξιδέψεις, αυτή η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι η ιδανική, αφού αφενός το σώμα σου έχει συνηθίσει στη νέα κατάσταση και αφετέρου η κοιλίτσα σου δεν έχει λάβει τέτοιο μέγεθος, ώστε να σου προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Σε περίπτωση που σκοπεύεις να ταξιδέψεις με αεροπλάνο, μπορείς να το κάνεις μέχρι και την 36η εβδομάδα. Μην ξεχνάς ότι πτήσεις μακράς διάρκειας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης λόγω της πολύωρης ακινησίας. Φρόντισε να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις περίπου κάθε 30 λεπτά λίγα βήματα στον διάδρομο του αεροσκάφους. Μερικές αεροπορικές εταιρίες ζητούν από εγκύους που βρίσκονται μετά την 28η εβδομάδα και μια ιατρική βεβαίωση που να πιστοποιεί την ακριβή ηλικία της κύησης πριν το ταξίδι, καθώς και το ότι η εγκυμοσύνη έχει μέχρι στιγμής κυλήσει ομαλά και η έγκυος δεν διατρέχει κάποιον άμεσο κίνδυνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Εννοείται πως εάν χρειαστείς κάτι τέτοιο, μπορείς να απευθυνθείς στο ιατρείο μας και μετά από μια εξέταση ρουτίνας να πάρεις το πιστοποιητικό που χρειάζεσαι – καλό ταξίδι!

Σημαντικά ραντεβού στη 13η εβδομάδα

Οι περισσότερες γυναίκες φανερώνουν πια σε συγγενείς και φίλους το χαρούμενο μυστικό τους. Σημαντικό επίσης είναι να ενημερώσεις επισήμως και τον εργοδότη σου. Από εδώ και στο εξής θα βρίσκεσαι υπό την προστασία των κανονισμών εργασίας για εγκύους. Τώρα ήρθε η στιγμή να κάνουμε και τις ειδικές προληπτικές εξετάσεις του Πρώτου Τριμήνου για τον αποκλεισμό γενετικών διαταραχών – υπερηχογραφική εξέταση της Αυχενικής Διαφάνειας και ειδικός αιματολογικός έλεγχος. Αυτός θα είναι και ο πρώτος έλεγχος ανίχνευσης της πιθανότητας ανατομικών ανωμαλιών. Στα πλαίσια της επίσκεψής σου στο ιατρείο, θα συζητήσουμε μαζί αναλυτικά για αυτές τις εξετάσεις και την αξιολόγηση των ευρημάτων τους.