Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

14η εβδομάδα Κύησης

Μέγεθος: 7 cm

Βάρος: 45 g

Εβδομάδες που απομένουν: 26

14η Εβδομάδα Κύησης

Το μωράκι σου κινείται όλο και περισσότερο

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης – 14η εβδομάδα

Το μωράκι σου έχει πια το μέγεθος ενός λεμονιού

Το μωράκι σου στη 14η εβδομάδα

Το μωράκι σου είναι πια ιδιαίτερα δραστήριο και κινείται συνεχώς. Ταυτόχρονα κάνει και τις πρώτες κινήσεις κατάποσης, πίνοντας μικρές ποσότητες αμνιακού υγρού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί αφενός εξασκείται στο αντανακλαστικό της κατάποσης και αφετέρου βοηθά τους νεφρούς στην πλήρη ανάληψη της λειτουργίας τους – την παραγωγή και αποβολή των ούρων. Έτσι, το έμβρυο συμμετέχει πλέον και στην παραγωγή του αμνιακού υγρού. Το αμνιακό υγρό αριθμεί τώρα περίπου 100ml και περιβάλλει το έμβρυο σαν ένα προστατευτικό μαξιλάρι. Κατά τις τελευταίες ημέρες της κύησης, η ποσότητα του αμνιακού υγρού φτάνει περίπου στο 1,5 λίτρο. Επίσης συνεχίζεται η ανάπτυξη του οισοφάγου, της τραχείας, του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών. Κατά τη 14η εβδομάδα λαμβάνει χώρα και ένα ιδιαίτερα σημαντικό αναπτυξιακό βήμα. Αναπτύσσεται ο φλοιός του εγκεφάλου, η ανατομική περιοχή με πρωτεύοντα ρόλο στις κινητικές και αισθητικές λειτουργίες του.

Η δική σου 14η εβδομάδα

Το σώμα σου έχει πλέον προσαρμοστεί στις νέες ορμονικές ισορροπίες και τα δυσάρεστα συμπτώματα των πρώτων εβδομάδων ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Γι ´ αυτόν το λόγο, η συγκεκριμένη περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί και μια από τις πιο ευχάριστες.

Tips: Απόφυγε τις ραγάδες της εγκυμοσύνης

Οι ραγάδες της κύησης παρουσιάζονται στο δέρμα της κοιλιάς και των μαστών. Αιτία της δημιουργίας τους είναι η αυξημένη τάση στο δέρμα λόγω της αύξησης του μεγέθους της κοιλιάς και των μαστών κατά την εγκυμοσύνη. Αυτή η τάση μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη των συνδετικών μηχανισμών του δέρματος, δημιουργώντας “σπασίματα” στην επιφάνειά του, δηλαδή τις ραγάδες. Οι ραγάδες δεν έχουν κάποια παθολογική σημασία, ούτε επηρεάζουν την πορεία της εγκυμοσύνης. Παρόλα αυτά αποτελούν ένα αρκετά μεγάλο αισθητικό πρόβλημα. Επειδή οι ραγάδες δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μετά τη δημιουργία τους, ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόληψη της εμφάνισής τους. Λάβε εγκαίρως μέτρα κατά των ραγάδων, ώστε να μπορέσεις να διατηρήσεις το δέρμα σου υγιές, απαλό και όμορφο για πάντα. Χάρισε στο δέρμα σου ένα απαλό μασάζ με λάδι από πυρήνες βερίκοκου, αμυγδαλέλαιο, σησαμέλαιο ή σιτέλαιο (λάδι από φύτρο σιταριού). Ειδικά το τελευταίο έχει ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε. Πρόσθεσε στο λάδι της επιλογής σου μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια και κάνε με τα χέρια σου ένα απαλό μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς και του στήθους, “τσιμπώντας ” το δέρμα σου απαλά με τις άκρες των δαχτύλων. Μην ξεχνάς ότι μια υποχρέωση προς τον εαυτό σου είναι και η διατήρηση της ομορφιάς σου και της θηλυκότητάς σου.

Tip: Πρόσληψη φυτικών ινών

Έχουμε ήδη αναφέρει, ότι οι ορμονικές μεταβολές κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να οδηγήσουν μεταξύ άλλων και σε μείωση της κινητικότητας του εντέρου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Για να διεγείρεις τη λειτουργία του εντέρου και να απαλλαγείς από τέτοια προβλήματα, προσπάθησε να βάλεις στο διαιτολόγιό σου τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, όσπρια, φρούτα και λαχανικά.