Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

17η εβδομάδα Κύησης

Μέγεθος: 13 cm

Βάρος: 140 g

Εβδομάδες που απομένουν: 23

17η Εβδομάδα Κύησης

Οι ώμοι, η σπονδυλική στήλη και ο θώρακας έχουν ενωθεί

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης – 17η εβδομάδα

Το μωράκι σου στη 17η εβδομάδα

Το έμβρυο παίρνει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο τη χαρακτηριστική ανθρώπινη μορφή του. Το κεφάλι μεγαλώνει με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Οι ώμοι, η σπονδυλική στήλη και ο θώρακας έχουν πια ενωθεί, ενώ τα οστά αποκτούν μια όλο και πιο σκληρή σύσταση. Η καρδούλα του χτυπάει τώρα με μια συχνότητα 140-150 παλμούς το λεπτό. Από αυτήν την εβδομάδα ξεκινά και ανάπτυξη του λιπώδους ιστού. Ο λιπώδης ιστός δεν είναι μόνο το ενοχλητικό περιττό βάρος από το οποίο όλοι μας θέλουμε να απαλλαγούμε, αλλά και ένας ιστός ιδιαίτερα χρήσιμος για την προστασία του σώματος μας από εξωτερικούς παράγοντες και από μεταβολές της θερμοκρασίας. Εάν το μωρό σου είναι κοριτσάκι, τώρα θα αναπτυχθούν η μήτρα και ο κόλπος, ενώ εάν περιμένεις αγοράκι, το πέος και ο προστάτης αδένας.

Η δική σου 17η εβδομάδα

Χάιδεψε την κοιλίτσα σου! Το τακτικό χάιδεμα στην κοιλιά σου μπορεί να μεταφέρει ήδη στο μωράκι σου το πρώτο αίσθημα αγάπης και θαλπωρής. Αυτό βοηθά στην καλύτερη και ομαλότερη ωρίμανση του νευρικού του συστήματος, δίνοντάς του πολύτιμα εφόδια για όλη του τη ζωή, όπως πνευματική οξύτητα και ωριμότητα, καθώς και τη δυνατότητα να ανταπεξέρχεται αποτελεσματικότερα στις δυσκολίες που μπορεί να βρει μπροστά του.

Η κοιλίτσα σου αυξάνεται σε μέγεθος, καθώς η μήτρα εκτείνεται πλέον μέχρι τα άκρα της λεκάνης.

Το δέρμα σου μπορεί αυτήν την περίοδο να εμφανίσει μια υπέρχρωση (μελάγχρωση ή μέλασμα), χαρακτηριστική της εγκυμοσύνης. Εμφανίζεται συνήθως στα μάγουλα, στις θηλές των μαστών και στην κοιλιά σαν μια σκούρα κάθετη γραμμή. Καλό είναι να χρησιμοποιείς αντιηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας για να περιορίσεις την έκταση αυτών των δερματικών εκδηλώσεων.

Έχεις ήδη καταφέρει να διανύσεις τις πρώτες δύσκολες εβδομάδες τις εγκυμοσύνης, που ενδεχομένως να σε ταλαιπώρησαν με συμπτώματα ναυτίας ή ψυχικής υπερευαισθησίας. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και τώρα μπαίνεις στην πιο ευχάριστη περίοδο της εγκυμοσύνης σου. Εκμεταλλεύσου αυτήν την εποχή για να συγκεντρώσεις την ενέργεια που θα σου χρειαστεί κατά τον τοκετό.

Μην ξεχνάς το ασβέστιο στη διατροφή σου. Κατά την εγκυμοσύνη ενδείκνυται η πρόσληψη 700mg ασβεστίου ημερησίως. Το γάλα και τα προϊόντα του αποτελούν την καλύτερη διατροφική πηγή  ασβεστίου.

Το ασβέστιο έχει κεφαλαιώδη σημασία στην ανάπτυξη των οστών του εμβρύου, ενώ παράλληλα διατηρεί την υγιή δομή και των δικών σου οστών και δοντιών. Επίσης, το ασβέστιο βοηθά στην ομαλή καρδιακή λειτουργία του εμβρύου, καθώς και στη σωστή δομή και ωρίμανση του μυικού και νευρικού του συστήματος.

Τα ραντεβού σου στη 17η εβδομάδα

Μην ξεχάσεις να κλείσεις έγκαιρα το ραντεβού σου για τη 2η μεγάλη υπερηχογραφική εξέταση της εγκυμοσύνης (20η-24η εβδομάδα).