Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

1η εβδομάδα Κύησης

Μέγεθος: 0-0,2 cm

Βάρος: <1 g

Εβδομάδες που απομένουν: 39

1η Εβδομάδα Κύησης

Μια νέα ζώη ξεκινά

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης – 1η εβδομάδα

Με την εισχώρηση του σπερματοζωαρίου στο ωάριο, προκαλείται η γονιμοποίησή του και το ωάριο αρχίζει να διαιρείται. Αυτό σημαίνει το υπέροχο ξεκίνημα μιας νέας ζωής και το ξεκίνημα της δικής σου εγκυμοσύνης.

Το μωράκι σου στην 1η εβδομάδα

Η γονιμοποίηση του ωαρίου λαμβάνει χώρα περίπου 14 μέρες μετά την έναρξη του τελευταίου σου κύκλου. Το γονιμοποιημένο ωάριο, από το οποίο αργότερα θα προέλθει το μωράκι σου, ονομάζεται στην ιατρική γλώσσα “ζυγωτό”. Κατά τη διάρκεια των 90 πρώτων ωρών μετά τη γονιμοποίηση, το ζυγωτό διαιρείται κατ´επανάληψη και αποκτά μέγεθος κεφαλής καρφίτσας.

Η δική σου 1η εβδομάδα

Ο υπολογισμός της ηλικίας της εγκυμοσύνης σου γίνεται ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα του τελευταίου κύκλου σου, δηλαδή ήδη πριν τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Το τεστ εγκυμοσύνης αρχίζει να γίνεται θετικό χρονικά περίπου από την ημέρα που θα εμφανιζόταν η επόμενη αναμενόμενη φυσιολογική έμμηνη ρύση, δηλαδή στην 4η εβδομάδα της κύησης.

Σε αυτό το πολύ πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης δεν νιώθεις συνήθως ενοχλήσεις. Τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης θα αρχίσουν να εμφανίζονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν. Ο σκοπός αυτών των ορμονικών αλλαγών είναι να προετοιμάσουν το σώμα σου για την εγκυμοσύνη, μπορούν όμως ταυτόχρνα να προκαλέσουν και διαταραχές στην ψυχική σου διάθεση. Αυτό συμβαίνει, γιατί το πολύπλοκο σύστημα λειτουργίας των ορμονών στο σώμα μας έχει ως πεδίο δράσης όχι μόνο σωματικές, αλλά και ψυχικές λειτουργίες. Έτσι, καταστάσεις όπως συναισθηματική φόρτιση και ψυχική υπερευαισθησία σε γεγονότα της καθημερινότητας, αποτελούν φυσιολογικά και συνηθισμένα συμπτώματα εγκυμοσύνης και μπορούν να εμφανισθούν από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της κύησης.

Tip: Φυλλικό οξύ ως συμπλήρωμα διατροφής

Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη με ιδιαίτερα μεγάλη σημασία κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης, καθώς η βιταμίνη αυτή βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Η πρόσληψη του φυλλικού οξέως μπορεί να γίνει μέσω ειδικών συμπληρωματικών σκευασμάτων, και φυσικά μέσω της διατροφής. Διατροφικές φυσικές πηγές φυλλικού οξέως είναι π.χ. πράσινα λαχανικά, ψωμί ολικής αλέσεως, κρόκος αυγού, καθώς και αρκετά προϊόντα εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ, όπως διάφορα είδη muesli.

Μάθε περισσότερα για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνη – link