Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

20η εβδομάδα Κύησης

Μέγεθος: 16 cm

Βάρος: 300 g

Εβδομάδες που απομένουν: 20

20η Εβδομάδα Κύησης

Ένα λεπτό χνούδι καλύπτει το σώμα του μωρού σου

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης – 20η εβδομάδα

Το μωράκι σου έχει τώρα το μέγεθος μιας μπανάνας

Το μωράκι σου στην 20η εβδομάδα

Ένα λεπτό χνούδι καλύπτει τώρα το μαλακό δέρμα του εμβρύου. Οι λεπτές αυτές τρίχες συμβάλλουν στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του σώματος του μωρού και κατά τον 8ο μήνα της κύησης θα εξαφανιστούν από μόνες τους. Καθώς το νευρικό και μυικό σύστημα του εμβρύου έχουν αναπτυχθεί ήδη αρκετά, το μωράκι σου μπορεί πλέον να κάνει κάμψη και έκταση ολόκληρου του σώματός του – κινήσεις που πολλές φορές θα γίνονται αντιληπτές και από εσένα.

Η δική σου 20η εβδομάδα

Το μέγεθος του στήθους σου έχει ήδη αυξηθεί αρκετά.

Καθώς η εγκυμοσύνη σου προχωρά, ο κίνδυνος εμφάνισης πόνου στη μέση αυξάνεται. Τώρα πια θα πρέπει να αποφεύγεις να σηκώνεις βάρη και ειδικά από τη μια πλευρά. Δυστυχώς θα ήταν καλύτερο να αφήσεις στο σπίτι τις αγαπημένες σου τσάντες και να τις αντικαταστήσεις με ένα σακίδιο πλάτης, έτσι ώστε το βάρος να μοιράζεται ισόποσα δεξιά και αριστερά. Μπορείς επίσης να προμηθευτείς μια ειδική ζώνη για εγκύους που θα προστατεύει τη μέση σου. Η συμβουλή μας : Προσπάθησε να πάρεις τη σωστή όρθια στάση σου ανασηκώνοντας το θώρακα και τεντώνοντας λαιμό και σπονδυλική στήλη προς τα επάνω. Όταν θέλεις ή πρέπει να σκύψεις, κάνε το λυγίζοντας τα γόνατα και σήκωσε το αντικείμενο που πρέπει διατηρώντας τη μέση σου σε ευθεία γραμμή. Σε περίπτωση που αυτά τα μέτρα δε σε βοηθήσουν, δοκίμασε ένα χαλαρωτικό μασάζ. Το μασάζ συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μυών και στη λύση μυικών συσπάσεων και πολλές φορές μπορεί να σε ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό.

Έχουμε ήδη αναφέρει ότι το ιώδιο βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη του νευρικού συτήματος του εμβρύου. Μια άλλη σημαντική δράση του συνίσταται και στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ο οποίος με τη σειρά του διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό. Συνέχισε να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε ιώδιο, όπως γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και ψητό ψάρι.

Τα ραντεβού σου στην 20η εβδομάδα

Συγχαρητήρια! Έχεις ήδη διανύσει το ήμισυ της εγκυμοσύνης! Σε λίγο θα κάνεις την 4η προληπτική εξέταση της κύησης. Στα πλαίσια της 2ης μεγάλης υπερηχογραφικής εξέτασης (Υπερηχογράφημα Β´ Επιπέδου) – 20η έως 24η εβδομάδα – γίνεται η αναλυτική υπερηχογραφική εξέταση όλων των οργάνων και ιστών του εμβρύου.

Κάνε κλικ εδώ και δες όλες τις εξετάσεις κατά την εγκυμοσύνη – link