Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

21η εβδομάδα Κύηση

Μέγεθος: 27 cm

Βάρος: 360 g

Εβδομάδες που απομένουν: 19

21η Εβδομάδα Κύησης

Το μωράκι σου αρχίζει και κλοτσάει!

Το μωράκι σου στην 21η εβδομάδα

Όπως και εσύ, το μωράκι σου έχει κι αυτό διανύσει το ήμισυ της εγκυμοσύνης. Τώρα τα ήπια σκιρτήματα που ήξερες έχουν δώσει τη θέση τους σε πιο απότομες κινήσεις και αισθάνεσαι πια το μωρό σου να “κλοτσάει”. Το γεγονός ότι οι μαλακοί χόνδροι των χεριών και των ποδιών του έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από οστικό ιστό κάνει τις κινήσεις του μωρού ακόμα πιο έντονα αντιληπτές. Το αμνιακό υγρό συνεχίζει να προστατεύει το έμβρυο από εξωτερικούς παράγοντες και το μωράκι σου εξακολουθεί να διατηρεί ανενόχλητο τον ημερήσιο κύκλο του ύπνου και της εγρήγορσης. Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στην ομαλή ανάπτυξη του νευρικού και του μυικού συστήματος του.

Η δική σου 21η εβδομάδα

Η κοιλίτσα σου πλέον δεν κρύβεται! Τώρα που το πρόσθιο βάρος που πρέπει να σηκώνεις αυξάνεται, πρέπει οι μύες της μέσης σου να δουλεύουν πιο σκληρά, ώστε να μπορείς να διατηρείς την ισορροπία σου. Μη σηκώνεις βάρη και όταν αυτό είναι αναπόφευκτο, προσπάθησε να το κάνεις λυγίζοντας τα γόνατά σου.

Οι ορμονικές μεταβολές μπορεί επίσης να προκαλέσουν αυξημένη κολπική έκκριση.

Λόγω της χαλάρωσης του γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα (έτσι ονομάζεται η “βαλβίδα” όπου συνδέονται ο οισοφάγος με το στομάχι) και της αυξημένης πίεσης στο εσωτερικό της κοιλιάς λόγω του αυξημένου μεγέθους της μήτρας, πολλές έγκυες παρουσιάζουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (καούρες ). Η συμβουλή μας για ανακούφιση: προσπάθησε να αποφεύγεις τις πλούσιες σε λιπαρά τροφές, κάνε μικρότερα και συχνότερα γεύματα, μην τρως αργά το βράδυ λίγο πριν ξαπλώσεις, μη φοράς ρούχα που σε στενεύουν στην περιοχή της κοιλιάς, βάλε στο κρεβάτι σου 1-2 μαξιλάρια παραπάνω, ώστε το επάνω μέρος του σώματός σου να έχει μια ελαφρά κλίση.

Τα ραντεβού σου στην 21η εβδομάδα

Την εβδομάδα αυτήν θα κάνουμε την 4η προληπτική εξέταση της κύησης.