Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

22η εβδομάδα Κύησης

Μέγεθος: 28 cm

Βάρος: 450 g

Εβδομάδες που απομένουν: 18

22η Εβδομάδα Κύησης

Το μωράκι σου νιώθει πια το κρύο και το ζεστό

Το μωράκι σου στην 22η εβδομάδα

Η κίνηση των δαχτύλων των χεριών είναι πλέον πλήρης και το έμβρυο μπορεί να σχηματίσει γροθιά. Αυτήν την περίοδο υπάρχει η πιθανότητα να εμφανισθεί και λόξυγγας. Έτσι το έμβρυο καταπίνει μια μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού και στη συνέχεια το αποβάλλει απότομα. Αυτό δεν είναι κάτι το παθολογικό. Αντίθετα, ο λόξυγγας αυτήν την περίοδο βοηθά στην ωρίμανση των αντανακλαστικών του αναπνευστικού συστήματος.

Το μέγεθος του κεφαλιού καταλαμβάνει τώρα περίπου το 1/3 του συνολικού μήκους του σώματος. Το έμβρυο έχει αρχίσει ήδη και αντιλαμβάνεται τη θερμοκρασία και τη διαφορά του ζεστού από το κρύο. Δοκίμασε να ακουμπήσεις τα χέρια σου επάνω στην κοιλιά για λίγα λεπτά. Το μωράκι σου θα νιώσει τη ζέστη και ίσως να σου “απαντήσει”!

Η δική σου 22η εβδομάδα

Κάποιες γυναίκες μπορεί λόγω της αύξησης βάρους και της φλεβικής στάσης να παρουσιάσουν φλεβικούς κιρσούς στα κάτω άκρα, καθώς και κράμπες.

Όταν νιώθεις τα πόδια σου κουρασμένα και βαριά, δοκίμασε αυτήν την  παλιά καλή συνταγή: σε ένα δοχείο με 2 λίτρα χλιαρό νερό, πρόσθεσε 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο. Βάλε μέσα 2 πετσέτες μεσαίου μεγέθους να μουλιάσουν και στη συνέχεια τύλιξε με αυτές τις γάμπες σου για 20 λεπτά.

Όσον αφορά την πρόληψη των φλεβικών κιρσών, προσπάθησε να τοποθετείς τα πόδια σου κάπως πιο ψηλά τη νύχτα και όσο σου επιτρέπουν οι συνθήκες και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι δεν επιτρέπεις τη στάση του φλεβικού αίματος στα κάτω άκρα. Επίσης, συχνά ντους των κάτω άκρων με κρύο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να δυναμώσουν τα φλεβικά τοιχώματα, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία κιρσών. Μια πολύ αποτελεσματική τακτική είναι η χρήση ελαστικού καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης από την αρχή της εγκυμοσύνης. Αυτό θα εμποδίσει τη φλεβική στάση στα πόδια και θα δράσει προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση κιρσών.

Η έλλειψη μαγνησίου ή/και ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση κράμπας στα κάτω άκρα. Σε αυτήν την περίπτωση θα σε βοηθήσει η λήψη μαγνησίου και ασβεστίου σε μορφή αναβράζοντων δισκίων για λίγες ημέρες, καθώς και οι διατατικές ασκήσεις.