Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

23η εβδομάδα Κύησης

Μέγεθος: 29 cm

Βάρος: 500 g

Εβδομάδες που απομένουν: 17

23η Εβδομάδα Κύησης

Το μωράκι σου φροντίζει το δέρμα του

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης – 23η εβδομάδα

Το μωράκι σου έχει πλέον το μέγεθος ενός καλαμποκιού

Το μωράκι σου στην 23η εβδομάδα

Το έμβρυο καλύπτεται πια από μια λιπαρή ουσία που μοιάζει με μαλακό λιωμένο κερί και ονομάζεται “vernix caseosa” ή “vernix”. Η ουσία αυτή είναι ολισθηρή και προστατεύει το δέρμα του εμβρύου από το αμνιακό υγρό. Η ουσία αυτή δημιουργήθηκε τώρα, καθώς το έμβρυο έχει πλέον ανεπτυγμένη νεφρική λειτουργία και αποβάλλει όλο και μεγαλύτερη ποσότητα ούρων στο αμνιακό υγρό. Έτσι το δέρμα του χρειάζεται τώρα προστασία από αυτές τις εκκρίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμό του. Η ποσότητα του αμνιακού υγρού ανέρχεται αυτήν την περίοδο στα 550ml περίπου και ανανεώνεται πλήρως κάθε 3-4 ώρες. Ο ρυθμός ύπνου και εγρήγορσης του μωρού αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται πιο συγκεκριμένος και σταθερός.

Η δική σου 23η εβδομάδα

Η υψηλή συγκέντρωση οιστρογόνων δίνει λάμψη και όγκο στα μαλλιά σου. Το σώμα σου προσπαθεί να αποθηκεύσει περισσότερο νερό και αυτό θα γίνει έκδηλο σε διάφορα σημεία του. Το σφριγηλό δέρμα του προσώπου σου θα σε γεμίσει σίγουρα χαρά, ενώ τα λιγότερο ή περισσότερο πρησμένα κάτω άκρα ίσως να σου χαλούν μερικές φορές τη διάθεση.

Δώσε ιδιαίτερη σημασία στην επαρκή πρόσληψη σιδήρου με τη διατροφή σου. Ο σίδηρος έχει εδώ μια διπλή σημασία: Αφενóς βοηθά το μωράκι σου στο να γεμίσει τις σιδηραποθήκες του και αφετέρου ικανοποιεί τις δικές σου αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο λόγω του αυξημένου όγκου αίματος. Το κρέας είναι μια από τις βασικότερες πηγές πρόσληψης σιδήρου. Αλλά επίσης και τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής αλέσεως αποτελούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Εάν μάλιστα συνδυάσεις την κατανάλωση αυτών των τροφών με την πρόσληψη βιταμίνης C (τί πιο απολαυστικό από μια φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα!), θα αυξήσεις τη δυνατότητα του σώματός σου να απορροφά τον σίδηρο. Παρόλα αυτά, τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα μπορεί να μειωθούν και να χρειαστεί υποκατάσταση.

Κάνε κλικ εδώ για θέματα διατροφής στην εγκυμοσύνη – link