Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

25η εβδομάδα Κύησης

Μέγεθος: 34 cm

Βάρος: 660 g

Εβδομάδες που απομένουν: 15

25η Εβδομάδα Κύησης

Το μωράκι σου προετοιμάζεται για τον θηλασμό

Το μωράκι σου στην 25η εβδομάδα

Ο ομφάλιος λώρος αυξάνει σε πάχος και γίνεται πιο συμπαγής. Ο ομφάλιος λώρος αποτελείται από τις δυο ομφαλικές αρτηρίες και την ομφαλική φλέβα, οι οποίες βρίσκονται περιελιγμένες μέσα σε μια ζελατινοειδή ουσία που ονομάζεται ουσία του Wharton. Η ομφαλική φλέβα μεταφέρει από το σώμα σου στο έμβρυο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, ενώ οι ομφαλικές αρτηρίες μεταφέρουν τα “άχρηστα” προϊόντα του εμβρυικού μεταβολισμού πίσω στο σώμα σου, ώστε να μπορέσουν να αποβληθούν.

Οι κινήσεις του μωρού είναι πλέον τόσο έντονες, που μπορούν να γίνονται πολύ εύκολα αντιληπτές. Το έμβρυο πιπιλάει όλο και πιο έντονα τον αντίχειρά του και με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζεται ήδη για τον θηλασμό.

Στους πνεύμονες έχει ξεκινήσει η παραγωγή της “επιφανειοδραστικής ουσίας” (surfactant), απαραίτητης για τη λειτουργία των πνευμόνων μετά τον τοκετό.

Το δέρμα του μωρού εξακολουθεί να είναι αρκετά λεπτό, ωχρό και με πτυχώσεις. Με την πάροδο του χρόνου θα αποκτήσει περισσότερο χρώμα και σφρίγος, καθώς ο μυικός και λιπώδης ιστός που βρίσκονται κάτωθεν συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Μέσα στον εγκεφαλικό φλοιό, έδρα αρκετών βασικών εγκεφαλικών λειτουργιών, δημιουργούνται συνεχώς νέες πολύπλοκες στοιβάδες νευρικού ιστού.

Η δική σου 25η εβδομάδα

Προσπάθησε να ενημερώνεις τον σύντροφό σου αναλυτικά για την εξέλιξη της κύησης και να τον προετοιμάζεις σιγά σιγά για τον τοκετό και την μετέπειτα κοινή σας ζωή με το μωρό. Εξηγώντας του τις διάφορες μεταβολές στις οποίες υπόκειται το σώμα σου, θα κερδίσεις και την κατανόησή του για τις ενδεχόμενες αλλαγές στη διάθεσή σου. Μην αμελείς να του δείχνεις συχνά  ότι τον χρειάζεσαι δίπλα σου και ότι η συμμετοχή του στα θέματα της εγκυμοσύνης που σε απασχολούν, σου έναι απαραίτητη. Βάλε σαν στόχο σου να οδηγήσει η εγκυμοσύνη σε ένα ακόμα ισχυρότερο δέσιμο μεταξύ σας.