Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

28η εβδομάδα Κύησης

Μέγεθος: 37 cm

Βάρος: 1000 g

Εβδομάδες που απομένουν: 12

28η Εβδομάδα Κύησης

Το μωράκι σου αρχίζει να καταλαβαίνει το περιβάλλον

Το μωράκι σου στην 28η εβδομάδα

Ο ρυθμός ύπνου-εγρήγορσης του μωρού έχει πλέον σχεδόν σταθεροποιηθεί. Η καρδούλα του χτυπά τώρα λίγο πιο αργά σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, με μια συχνότητα 140 χτύπους το λεπτό. Τις ώρες που δεν κοιμάται, το μωράκι σου έχει πάντα τα μάτια του ανοιχτά, ενώ καταλαβαίνει κι αυτό εάν είναι μέρα ή νύχτα. Στο νευρικό σύστημα, η παραγκεφαλίδα ωριμάζει και επεκτείνει τις λειτουργίες της. Έτσι τα αντανακλαστικά του εμβρύου γίνονται ολοένα και περισσότερο τακτικά και ομοιόμορφα.

Η δική σου 28η εβδομάδα

Τώρα ξεκινά το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου. Αυτό το “αντιλαμβάνεται” η μήτρα και γι ´αυτόν το λόγο αρχίζει να προετοιμάζεται σιγά σιγά για τον επερχόμενο τοκετό. Αυτό γίνεται αντιληπτό με τις λεγόμενες “προπαρασκευαστικές” ωδίνες, δηλαδή χαμηλής έντασης, σύντομες και ακανόνιστες συσπάσεις της μήτρας. Οι προπαρασκευαστικές ωδίνες εκδηλώνονται συνήθως σαν ένα “τράβηγμα”, ενώ αρκετές φορές μπορεί να είναι και αρκετά επώδυνες. Οι προπαρασκευαστικές ωδίνες είναι φυσιολογικό φαινόμενο και η εμφάνισή τους δεν πρέπει να σε ανησυχεί. Εάν πάντως νιώθεις αβεβαιότητα για το εάν οι ωδίνες αυτές σημαίνουν την έναρξη του τοκετού, επικοινώνησε μαζί μας και με μια απλή εξέταση διάρκειας λίγων λεπτών στο ιατρείο θα μπορέσουμε να σε καθησυχάσουμε.

Όπως έχεις ήδη αντιληφθεί, η κοιλίτσα σου μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς. Έτσι είναι λογικό επακόλουθο να έχεις πια δυσκολία σε κάποιες κινήσεις σου.

Ένα συχνό φαινόμενο κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι και η συχνουρία που παρουσιάζει η έγκυος. Αυτό συμβαίνει διότι το μωράκι σου, που έχει μεγαλώσει πλέον αρκετά, πιέζει την ουροδόχο κύστη σου με αποτέλεσμα να νιώθεις αρκετά συχνότερα την ανάγκη για ούρηση.

Καθώς η εγκυμοσύνη έχει τώρα προχωρήσει αρκετά, πρέπει να προσαρμόσεις και τις συνήθειες του ύπνου σου στις νέες συνθήκες. Από τώρα και στο εξής δεν πρέπει να κοιμάσαι ανάσκελα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος συμπίεσης των μεγάλων φλεβών του σώματος από τη μήτρα, η οποία έχει πλέον μεγαλώσει πολύ. Αυτό θα οδηγούσε σε διαταραχές της αρτηριακής σου πίεσης, καθώς και σε παρεμπόδιση της τροφοδοσίας του εμβρύου με αίμα. Συνεπώς πρέπει από τώρα να κοιμάσαι στο πλάι. Ξάπλωσε στο κρεβάτι και τοποθέτησε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα λυγισμένα γόνατά σου για να νιώθεις πιο άνετα.

Κρατώντας πάντα τον σύντροφό σου κοντά στα γεγονότα της εγκυμοσύνης, δίνε του συχνά την ευκαιρία να ακουμπά με το κεφάλι επάνω στην κοιλίτσα σου και να ακούει το μωράκι σας. Είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει έτσι τη σχέση του με το νέο μέλος της οικογένειας.

Ο Διαβήτης της Κύησης

Η εγκυμοσύνη είναι ένας διαβητογόνος παράγοντας. Κατά τη διάρκεια της κύησης μεγαλώνουν οι ανάγκες του σώματός σου για ινσουλίνη λόγω του αυξημένου μεταβολισμού και των δυο σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οργανισμός σου καταφέρνει να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις και να συνθέσει την πολύτιμη ορμόνη σε μεγαλύτερες ποσότητες. Παρόλα αυτά, κάποιες έγκυες δεν θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στο απαιτούμενο νέο ισοζύγιο ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν Διαβήτη της Κύησης. Ο Διαβήτης της Κύησης χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα της εγκύου και εμφανίζεται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι εξετάσεις που διενεργούνται για τη διάγνωσή του περιλαμβάνουν την εξέταση ούρων (ανίχνευση αυξημένου σακχάρου στα ούρα) στα πλαίσια κάθε εξέτασης στην κύηση, καθώς και την ειδική  Δοκιμασία Ανοχής Γλυκόζης (μέτρηση επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά από νηστεία και μετά από λήψη σακχαρούχου υγρού), η οποία λαμβάνει χώρα κατά την 28η εβδομάδα. Ανάλογα με τη σοβαρότητά του, η θεραπεία του Διαβήτη της Κύησης μπορεί να είναι “μόνο” μια ειδική δίαιτα ή και η χορήγηση ινσουλίνης.

Κάνε κλικ εδώ και μάθε περισσότερα για τον Διαβήτη της Κύησης

Τα ραντεβού σου στην 28η εβδομάδα

Στην 28η εβδομάδα γίνεται η 6η προληπτική εξέταση της εγκυμοσύνης. Όπως είπαμε παραπάνω, στην 28η εβδομάδα πρέπει να διενεργηθεί η ειδική Δοκιμασία Ανοχής Γλυκόζης για το ενδεχόμενο ύπαρξης Διαβήτη της Κύησης.