Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

32η εβδομάδα Κύησης

Μέγεθος: 42 cm

Βάρος: 1700 g

Εβδομάδες που απομένουν: 8

32η Εβδομάδα Κύησης

Πειραματισμοί

Το μωράκι σου στην 32η εβδομάδα

Το μωράκι σου αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αίσθηση του σώματός του. Αρχίζει και πειραματίζεται με τις διάφορες κινήσεις που αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να κάνει και βρίσκει ιδιαίτερη ευχαρίστηση στο να γυρνά το κεφαλάκι του δεξιά και αριστερά. Τα νυχάκια των χεριών και των ποδιών έχουν σχηματιστεί, είναι όμως ακόμα αρκετά μαλακά. Η συνεχιζόμενη έλλειψη χώρου μέσα στη μήτρα προκαλεί μείωση των κινήσεων του εμβρύου, με αποτέλεσμα να μην τις αισθάνεσαι τόσο συχνά και έντονα όσο τον προηγούμενο καιρό.

Η δική σου 32η εβδομάδα

Πολλές φορές μπορεί να αισθάνεσαι κουρασμένη, επειδή λόγω του αυξημένου μεγέθους της μήτρας δεν μπόρεσες να κοιμηθείς καλά τη νύχτα. Προσπάθησε να αναπληρώνεις τις χαμένες ώρες του ύπνου ξαπλώνοντας για λίγο το μεσημέρι.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ρυθμίζει τον μεταβολισμό του ασβεστίου και των φωσφορικών αλάτων στο σώμα και έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ανάπτυξη των οστών του εμβρύου. Το σώμα σου μπορεί μετά από έκθεση στον ήλιο να συνθέσει από μόνο του βιταμίνη D. Κάποιες φορές αυτή η ποσότητα δεν είναι αρκετή και γι ´αυτό τα περισσότερα συμπληρωματικά διατροφικά σκευάσματα για εγκύους περιέχουν μεταξύ άλλων και μια δόση 10μg βιταμίνης D ημερησίως.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι αρκετά ψάρια, όπως ο σολομός, η ρέγγα, το σκουμπρί και η πέστροφα, καθώς και ο κρόκος του αυγού.

Τα ραντεβού σου στην 32η εβδομάδα

Στην 32η εβδομάδα γίνεται η 8η προληπτική εξέταση της κύησης. Κατά την εξέταση αυτή διενεργείται επιπλέον και η ειδική υπερηχογραφική εξέταση των αγγείων της μήτρας και του εμβρύου. Κατά την εξέταση αυτή, η οποία ονομάζεται υπερηχογραφία Doppler, γίνεται έλεγχος της λειτουργίας των μητριαίων αρτηριών, της ομφαλικής αρτηρίας, καθώς και της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας του εμβρύου. Έτσι θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε εάν η προσφορά αίματος, οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο είναι επαρκής.