Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

35η εβδομάδα Κύησης

Μέγεθος: 46 cm

Βάρος: 2400 g

Εβδομάδες που απομένουν: 5

35η Εβδομάδα Κύησης

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται

Το μωράκι σου στην 35η εβδομάδα

Οι πνεύμονες του μωρού έχουν ωριμάσει πλήρως και μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, αφού η δημιουργία της “επιφανειοδραστικής ουσίας” (surfactant) έχει συντελεστεί. Η ουσία αυτή επαλείφει την επιφάνεια των πνευμονικών κυψελίδων, επιτρέποντας έτσι στους πνεύμονες να εκπτυχθούν και να γεμίσουν με αέρα. Οι νεφροί έχουν επίσης αναλάβει πλήρη λειτουργία, ενώ το ήπαρ έχει ήδη αποκτήσει τη δυνατότητα μεταβολισμού διάφορων ουσιών.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού έχει επίσης αρχίσει να δουλεύει αποτελεσματικά, χρειάζεται όμως να ωριμάσει αρκετά ακόμα ώστε να παρέχει πλήρη προστασία. Μέσω του μητρικού γάλακτος, το νεογνό θα συνεχίσει να λαμβάνει αντισώματα, τα οποία θα ενισχύουν συνεχώς την άμυνά του. Λόγω της έλλειψης χώρου μέσα στη μήτρα, το μωράκι σου έχει πάρει πια την χαρακτηριστική “εμβρυική” στάση.

Η δική σου 35η εβδομάδα

Τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, οι προπαρασκευαστικές ωδίνες εμφανίζονται συχνότερα. Όπως έχουμε ξαναγράψει, οι ωδίνες αυτές αποτελούν ένα είδος “προθέρμανσης” της μήτρας για τον επικείμενο τοκετό. Εάν οι ωδίνες αυτές είναι αρκετά ισχυρές και επώδυνες, επικοινώνησε μαζί μας και θα κανονίσουμε άμεσα μια εξέταση για να διαπιστώσουμε εάν πρόκειται για αρχόμενες ωδίνες τοκετού.

Τα ραντεβού σου στην 35η εβδομάδα

Μεταξύ 35ης και 38ης εβδομάδας λαμβάνει χώρα η τελευταία προληπτική εξέταση της κύησης. Εάν δεν το έχεις ήδη κάνει, διάλεξε έναν παιδίατρο της εμπιστοσύνης σου, ο οποίος θα αναλάβει το μωράκι σου μετά την έξοδο από το Μαιευτήριο. Δες ποιές παιδιατρικές εξετάσεις και πότε ακριβώς πρέπει να γίνουν και άρχισε σιγά σιγά να οργανώνεις το πρόγραμμά σας για τον πρώτο καιρό μετά τον τοκετό.