Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

38η εβδομάδα Κύησης

Μέγεθος: 50 cm

Βάρος: 3000 g

Εβδομάδες που απομένουν: 2

38η Εβδομάδα Κύησης

Το μωράκι σου προετοιμάζεται για τον κόσμο

Το μωράκι σου στην 38η εβδομάδα

Το μωράκι σου είναι πια πλήρως έτοιμο για τον τοκετό. Όλα τα όργανα του σώματός του είναι πλήρως ανεπτυγμένα και έτοιμα να αναλάβουν δράση. Η αύξηση βάρους που θα εμφανίσει το μωράκι από τώρα, οφείλεται στη δημιουργία λιπώδους ιστού, ο οποίος θα του χρησιμεύσει για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του μετά τον τοκετό. Το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού δεν είναι ακόμα πλήρως ολοκληρωμένο, αλλά θα συνεχίσει να εξελίσσεται για αρκετό καιρό αφού γεννηθεί. Ο θηλασμός θα βοηθήσει την άμυνα του οργανισμού του πάρα πολύ, αφού το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε αντισώματα και διάφορες άλλες χρήσιμες για την άμυνά του ουσίες.

Το λεπτό τρίχωμα που κάλυπτε το σώμα του μωρού έχει πλέον εξαφανιστεί. Παρόλα αυτά, αρκετά νεογνά εμφανίζουν σε κάποιες περιοχές του δέρματος αυτές τις τριχούλες. Αυτό δεν είναι κάτι το παθολογικό και οι τριχούλες θα αποπέσουν μέσα στις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Η δική σου 38η εβδομάδα

Όσο πλησιάζουμε προς τη μεγάλη μέρα, η προσμονή μεγαλώνει. Τα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης, η οποία προκαλεί την παραγωγή του μητρικού γάλακτος, είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθώς το σώμα σου προετοιμάζεται ολοένα και περισσότερο για τον θηλασμό.

Το μητρικό γάλα έχει πολλαπλά οφέλη για το νεογνό.

Γι ´αυτό δώσε ιδιαίτερο βάρος στη σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού: Φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση, τροφές πλούσιες σε άμυλο (πατάτες, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι – όσο μπορείς ολικής αλέσεως), κρέας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, όσπρια, ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά.

Τα ραντεβού σου στην 38η εβδομάδα

Αυτήν την εβδομάδα θα κάνουμε τη 12η προληπτική εξέταση της κύησης, όπου θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη δομή του πλακούντα και στην ποσότητα του αμνιακού υγρού.