Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

5η εβδομάδα Κύησης

Μέγεθος: 0,2-0,3 cm

Βάρος: <1 g

Εβδομάδες που απομένουν: 34

5η Εβδομάδα Κύησης

Αρχίζει η δημιουργία του κυκλοφορικού συστήματος

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης – 5η εβδομάδα

Η καρδούλα του μωρού σου χτυπά για πρώτη φορά και το κυκλοφορικό σύστημα (καρδιά και αγγεία) αρχίζει να αναπτύσσεται.

Το μωράκι σου στην 5η εβδομάδα

Το μωράκι σου έχει τώρα μέγεθος περίπου 2-3 χιλιοστών. Η καρδιά του χτυπά περίπου 100-120 φορές το λεπτό, δηλαδή περίπου δυο φορές γρηγορότερα από τη δική σου. Δημιουργούνται τα πρώτα αιμοφόρα αγγεία, καθώς και κύτταρα με διαφορετικές λειτουργίες, τα οποία αποτελούν και την αφετηρία του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και των αισθητηρίων οργάνων. Το έμβρυο αρχίζει να παίρνει μορφή.

Η δική σου 5η εβδομάδα

Η έμμηνη ρύση δεν εμφανίζεται. Αισθάνεσαι συχνά κουρασμένη και έχεις ένα αίσθημα τάσης στο στήθος. Αυτά είναι και τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Ίσως παρατήρησες τις προηγούμενες ημέρες και κάποιες μικρές αιμορραγίες, οι οποίες εμφανίζονται συχνά και είναι συνήθως ακίνδυνες. Σε περίπτωση αιμορραγίας, ρώτησέ μας και με μια απλή εξέταση θα μπορέσουμε να σε διαβεβαιώσουμε ότι όλα είναι φυσιολογικά.

Tip: Γυμνάσου

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά από το 2009, ότι τα παιδιά γυναικών που αθλούνταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανέπτυξαν ένα πιο υγιές καρδιαγγειακό σύστημα σε σχέση με τα παιδιά εγκύων που υπήρξαν σωματικά αδρανείς.

Η αθλητική δραστηριότητα στην εγκυμοσύνη έχει λοιπόν ευεργετική δράση όχι μόνο για εσένα, αλλά και για το μωράκι σου.

Σημαντικά ραντεβού την 5η εβδομάδα

Στο ιατρείο μας θα παραλάβεις το ειδικό Βιβλιάριο Παρακολούθησης Κύησης, όπου και θα καταγραφεί πλέον και η πρώτη σας κοινή σωματική και υπερηχογραφική εξέταση. Η εγκυμοσύνη σου είναι πλέον “επίσημη”! Επιπλέον, θα κάνουμε και μια σειρά από αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις.
Επίσης, θα σου χορηγηθεί εφόσον το επιθυμές και μια Βεβαίωση Κύησης για το ασφαλιστικό σου ταμείο και τον εργοδότη σου.