Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

6η εβδομάδα Κύησης

Μέγεθος: 0,4-0,6 cm

Βάρος: <1 g

Εβδομάδες που απομένουν: 34

6η Εβδομάδα Κύησης

Τα άκρα του εμβρύου είναι πλέον ορατά!

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης – 6η εβδομάδα

Το μωράκι σου έχει στην 6η εβδομάδα το μέγεθος ενός κόκκου φακής, είναι δηλαδή περίπου 4-6 χιλιοστά, έχοντας μεγαλώσει αισθητά.

Το μωράκι σου στην 6η εβδομάδα

Τώρα εμφανίζονται στο πρόσωπο μικρές πτυχώσεις, από τις οποίες θα προέλθουν το σαγόνι και η γνάθος του εμβρύου. Στην ανατομική θέση των ματιών και της μύτης έχουν δημιουργηθεί μικρές προεξοχές, ενώ στην ανατομική θέση των αυτιών βρίσκονται ήδη δυο μικρά λακάκια. Σημαντικά όργανα όπως οι πνεύμονες, το ήπαρ και οι νεφροί έχουν ήδη σχηματιστεί.

Η δική σου 6η εβδομάδα

Όπως έχουμε ήδη πει, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν διάφορες μεταβολές. Γνωρίζεις λόγου χάρη ότι στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανισθεί αρκετά συχνά μια υπερευαισθησία στις μυρωδιές; Ίσως να έχεις ήδη νιώσει κάτι τέτοιο, π.χ. να μην μπορείς να ανεχθείς πια ένα αγαπημένο σου άρωμα. Αυτή η υπερευαισθησία στις μυρωδιές δεν πρέπει να σε ανησυχεί, γιατί είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός προστασίας της εγκύου που σε προστατεύει μεταξύ άλλων και από τη λήψη τροφών, οι οποίες ίσως να ήταν βλαπτικές για εσένα και το έμβρυο. Εάν αυτή η υπερευαισθησία σε ταλαιπωρεί, προσπάθησε να ανακουφιστείς εισπνέοντας π.χ. το δροσιστικό άρωμα μιας φρεσκοκομμένης φέτας λεμονιού!

Δες εδώ χρήσιμα Tips ενάντια στη ναυτία – link:

Επίσης, ίσως να έχεις ξαφνικά όρεξη για τροφές που δεν βρίσκονταν μέχρι τώρα στην προτίμησή σου ή να ανήκεις κι εσύ στις εγκύους που δεν παρουσιάζουν απολύτως κανένα πρόβλημα με υπερευαισθησία στις μυρωδιές ή/και ναυτία.

Πολλές φορές εμφανίζονται επώδυνες ενοχλήσεις, σαν “τράβηγμα” στην περιοχή της κοιλιάς που οφείλονται στη διάταση των ιστών γύρω από τη μήτρα, η οποία έχει φτάσει πλέον στο μέγεθος ενός μανταρινιού.

Στην αρχή της εγκυμοσύνης παρατηρείται μια αύξηση των ορμονών της κύησης, η οποία έχει σκοπό την προσαρμογή του σώματός σου στις ανάγκες του εμβρύου. Έτσι – για να το πούμε απλά – “έρχονται τα πάνω κάτω” σε ολόκληρο το ορμονικό σου σύστημα, με αποτέλεσμα πολλές έγκυες γυναίκες να ταλαιπωρούνται από συμπτώματα όπως έντονη ναυτία ή/και συχνουρία. Μην απελπίζεσαι και προσπάθησε να αμυνθείς! Πάρε ένα ελαφρύ πρωινό σνακ με φρυγανιές και τσάι μέντας πριν σηκωθείς από το κρεβάτι και νίκησε τη ναυτία! Επίσης, προσπάθησε να μοιράσεις τα γεύματά σου σε πολλές μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τα συμπτώματα της ναυτίας. Φρόντισε να κάνεις μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα προσφέρει και στους δυο σας τα απαραίτητα και κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

Tip: Η σημασία της βιταμίνης D:

Η βιταμίνη D αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής στην εγκυμοσύνη. Παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών του εμβρύου, αφού καθορίζει τον μεταβολισμό του ασβεστίου και των φωσφορικών αλάτων στο σώμα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόσληψης βιταμίνης D είναι μέσω της έκθεσής μας στον ήλιο, για το οποίο η χώρα μας είναι ιδανική. Επιπλέον, η βιταμίνη D λαμβάνεται και μέσω της διατροφής μας και ιδιαίτερα καταναλώνοντας ψάρι και αυγό.

Διάβασε εδώ περισσότερα για μια ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνη – link