Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

7η εβδομάδα Κύησης

Μέγεθος: 1,1 cm

Βάρος: <1 g

Εβδομάδες που απομένουν: 33

7η Εβδομάδα Κύησης

Ανάπτυξη του εγκεφάλου

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης – 7η εβδομάδα

Ο εγκέφαλος του εμβρύου γίνεται μεγαλύτερος και πιο πολύπλοκος, ενώ διαιρείται σε τρία μέρη: πρόσθιο, μέσο και οπίσθιο.

Το μωράκι σου στην 7η εβδομάδα

Το έμβρυο έχει πια μέγεθος περίπου 1,1cm.

Τα βασικά τμήματα του εγκεφάλου έχουν ήδη δημιουργηθεί.

Κατά την εβδομάδα αυτή, ο εγκέφαλος θα διαχωριστεί σε τρία βασικά μέρη: πρόσθιο, μέσο και οπίσθιο. Το πρόσθιο τμήμα σχετίζεται με την κριτική σκέψη και τη μνήμη. Το μέσο με την επεξεργασία αισθητηριακών ερεθισμάτων και τον προσανατολισμό μέσα στο χώρο, ενώ το οπίσθιο συντονίζει την αναπνευστική, καρδιακή και μυική λειτουγία.

Το ήπαρ και το στομάχι του εμβρύου αυξάνονται σε μέγεθος, ενώ οι μικρές προεξοχές των χεριών και ποδιών αρχίζουν να παίρνουν μια κάπως πιο συγκεκριμένη μορφή που τις ξεχωρίζει σιγά σιγά από το υπόλοιπο σώμα.

Η καρδούλα του εμβρύου έχει ήδη διαιρεθεί σε αριστερή και δεξιά κοιλία. Στους πνεύμονες αρχίζει να αναπτύσσεται το πολύπλοκο δίκτυο των αεροφόρων οδών (βρόγχων). Τα μάτια και τα αυτάκια του εμβρύου συνεχίζουν να αναπτύσσονται – θα πάρει βέβαια αρκετό καιρό ακόμα μέχρι να αναλάβουν τη λειτουργία τους. Η δημιουργία των πρώτων νευρικών οδών στον νωτιαίο μυελό δίνει στο έμβρυο τη δυνατότητα να κάνει τις πρώτες του κινήσεις, οι οποίες μάλιστα είναι ορατές στο υπερηχογράφημα! Αυτές οι κινήσεις δίνουν στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο τα πρώτα του ερεθίσματα, που και αυτά με τη σειρά τους συντελούν στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

Η δική σου 7η εβδομάδα

Εάν αυτές τις μέρες νιώθεις συχνά λαχανιασμένη, έχεις απόλυτο δίκιο. Αυτό συμβαίνει επειδή η καρδιά σου χτυπάει γρηγορότερα, αφού πρέπει πλέον να μεταφέρει περισσότερο αίμα. Οι αναπνοή σου γίνεται επίσης γρηγορότερη, αφού τώρα πια με την ανάσα σου παρέχεις οξυγόνο και στους δυο σας. Σε περίπτωση που νιώθεις συχνά φαινόμενα κόπωσης στις δραστηριότητές σου, σε συμβουλεύουμε να κάνεις απλά πιο συχνά διαλείμματα.

Tip: Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Προσπάθησε να εντάξεις στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε σίδηρο, αφού  είναι γνωστό ότι το στοιχείο αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στη νοητική ανάπτυξη του εμβρύου. Στην εγκυμοσύνη, το σώμα σου παρέχει αίμα και οξυγόνο στο έμβρυο. Η παρουσία του σιδήρου στο αίμα είναι απαραίτητη για τη μεταφορά του οξυγόνου. Έτσι, στην εγκυμοσύνη οι σωματικές ανάγκες σιδήρου διπλασιάζονται (από 15 σε 30mg ημερησίως ), με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συχνά καταστάσεις έλλειψης σιδήρου (σιδηροπενία). Δώσε στο σώμα σου τις ποσότητες σιδήρου που χρειάζεστε και οι δυο σας καταναλώνοντας τακτικά κρέας, ψάρι και αυγά, καθώς και φυτικές τροφές όπως νεροκάρδαμο, βρώμη και μπρόκολο.