Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

8η εβδομάδα Κύησης

Μέγεθος: 1,3 cm

Βάρος: 1 g

Εβδομάδες που απομένουν: 32

8η Εβδομάδα Κύησης

Αρχίζει να δημιουργείται το προσωπάκι του μωρού σου

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης – 8η εβδομάδα

Το έμβρυο έχει φτάσει το μέγεθος ενός φασολιού, είναι δηλαδή περίπου 1,3cm

Το μωράκι σου στην 8η εβδομάδα

Το οστό της γνάθου έχει ξεκινήσει να σχηματίζεται, δίνοντας στο στοματάκι του εμβρύου τη μορφή του. Στη μυτούλα του εμβρύου διακρίνονται ήδη δυο μικρές τρυπούλες. Μικροί πυρήνες οστού εμφανίζονται διάσπαρτοι, ενώ είναι παρόντα πια όλα τα εσωτερικά σπλαγχνικά όργανα. Το συνεχώς αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα αποκτά τώρα σημεία επαφής με τους μυς.

Η δική σου 8η εβδομάδα

Το μέγεθος του εμβρύου είναι ακόμα πολύ μικρό και έτσι η κοιλίτσα σου δεν έχει ακόμα φουσκώσει αισθητά. Προφανώς θα έχεις ήδη εξοικειωθεί με τις διάφορες ενοχλήσεις που ενδεχομένως σε ταλαιπωρούν (ναυτίες, αϋπνίες κλπ – βλ. προηγούμενες εβδομάδες )

Μην σε παραξενέψει εάν διαπιστώσεις ότι το στήθος σου έχει αρχίσει να μεγαλώνει. Αυτό συμβαίνει διότι οι διαδικασίες προετοιμασίας για την γαλουχία έχουν ήδη ξεκινήσει. Μια μικρής έκτασης κατακράτηση υγρών μπορεί να κάνει τις γραμμές του προσώπου σου ηπιότερες και το σώμα σου πιο μαλακό συνολικά. Φρόντισε να καταναλώνεις επαρκείς ποσότητες υγρών.

Το αίσθημα κόπωσης που σε κυριεύει είναι πολύ πιθανό να σε συνοδεύσει και κατά την 8η εβδομάδα, αφού το μωράκι σου συνεχίζει να μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς. Εάν δεν είχες μέχρι στιγμής προβλήματα με ναυτίες, ίσως να εμφανίσεις τώρα – ιδίως κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, αφού τα αυξανόμενα επίπεδα των ορμονών της κύησης φτάνουν στο απόγειό τους κατά τη 10η εβδομάδα. Σε συμβουλεύουμε να μοιράζεις τα γεύματά σου σε πολλές και μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να καταπολεμήσεις τη ναυτία.

Συμβουλές κατά της ναυτίας θα βρεις εδώ – link

Σημαντικά ραντεβού την 8η εβδομάδα

Κατά την 8η εβδομάδα πρέπει να γίνει η 1η προληπτική εξέταση της εγκυμοσύνης, εάν δεν έχει ήδη γίνει. Από εδώ και στο εξής θα βλεπόμαστε στο ιατρείο το αργότερο κάθε 4 εβδομάδες. Έτσι, η παρακολούθηση μιας απολύτως φυσιολογικής κύησης χωρίς προβλήματα ολοκληρώνεται σε 12 επισκέψεις. Εννοείται ότι σε περίπτωση ενοχλήσεων ή αβεβαιότητας μπορείς να έλθεις στο ιατρείο ή να επικοινωνήσεις μαζί μας τηλεφωνικά όποτε επιθυμείς.

Η πρώτη σου υπερηχογραφική εξέταση έχει ιδιαίτερη σημασία για τρεις λόγους:

Πρώτον, θα δεις για πρώτη φορά το μωράκι σου και θα ακούσεις την καρδούλα του να χτυπά.

Δεύτερον, ανάλογα με την τελευταία σου έμμηνη ρύση και με το μέγεθος του εμβρύου στο υπερηχογράφημα θα γίνει ο ακριβής υπολογισμός της ηλικίας της κύησης (εβδομάδα και ημέρα) και της αναμενόμενης ημέρας τοκετού. Η τελευταία υπολογίζεται προσθέτοντας 40 εβδομάδες στην ημερομηνία έναρξης της τελευταίας έμμηνης ρύσης. Όλα αυτά θα καταγραφούν επίσημα στο ειδικό Βιβλιάριο Παρακολούθησης Κύησης που θα σου ετοιμάσουμε στο ιατρείο (εδώ θα καταγράφονται από σήμερα όλες οι εξετάσεις που θα κάνουμε στην πορεία) και θα το έχεις μέσα στην τσάντα σου μέχρι τη μέρα που θα βγεις από το μαιευτήριο.

Τρίτον, θα πάρεις μαζί σου τη φωτογραφία του πρώτου υπερηχογραφήματος και θα ξεκινήσεις να γεμίζεις το παιδικό άλμπουμ – που προφανώς έχεις ήδη αγοράσει.

Tip: Τροφές που πρέπει να αποφεύγεις

Να αποφεύγεις σε όλη την εγκυμοσύνη μαλακά τυριά από μη παστεριωμένο γάλα (μπλε τυρί, Gorgonzola, Roquefort), όπως επίσης το Camembert και το Brie. Ξέχνα επίσης τροφές όπως ωμό κρέας και ωμά θαλασσινά ή αυγά.

Ρύθμισε το πρόγραμμα ψύξης του ψυγείου σου σε χαμηλή θερμοκρασία και μη διστάζεις να πετάς τρόφιμα που δεν είσαι σίγουρη εάν έχουν αρχίσει να χαλάνε. Παθογόνα βακτήρια όπως Λιστέρια, Σαλμονέλλα, Κολοβακτηρίδιο και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να βλάψουν το έμβρυο. Αντίθετα, σκληρά τυριά και μαλακά τυριά από παστεριωμένο γάλα (φέτα, χαλούμι, Mozzarella, τυρί κρέμας και επεξεργασμένα μαλακά τυριά όπως Ricotta, Boursin και Cottage Cheese) επιτρέπονται.

Tip: Δες εδώ τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγεις στην εγκυμοσύνη – link