Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

9η εβδομάδα Κύησης

Μέγεθος: 2,6 cm

Βάρος: 2 g

Εβδομάδες που απομένουν: 31

9η Εβδομάδα Κύησης

Το μωράκι σου κάνει τις πρώτες του κινήσεις

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης – 9η εβδομάδα

Το έμβρυο έχει το μέγεθος μιας ρώγας σταφυλιού, δηλαδή περίπου 2,6cm

Το μωράκι σου στην 9η εβδομάδα

Οι κινήσεις του εμβρύου απαντούν με ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα. Όπως έχουμε ξαναγράψει, οι κινήσεις αυτές συντελούν στη σωστή και ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου, η οποία κατά την 9η εβδομάδα φτάνει να αριθμεί περίπου 100.000 νέα νευρικά κύτταρα το λεπτό.

Τα μάτια του εμβρύου βρίσκονται ακόμα στα πλάγια, τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου όμως διαφοροποιούνται ολοένα και περισσότερο προς στην τελική μορφή τους. Τα άνω και κάτω άκρα αυξάνουν σε μήκος, ενώ διαγράφονται σιγά σιγά και τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.

Η δική σου 9η εβδομάδα

Γενικά μπορεί να έχεις διαπιστώσει μια γενικότερη ευαισθησία σε σχέση με τον προηγούμενο καιρό. Υπερευαισθησίες σε οσμές, γεύσεις και θορύβους είναι συχνά φαινόμενα, ενώ επίσης πολλές φορές μπορεί να εμφανισθούν και δερματικές αντιδράσεις. Λόγω της γενικευμένης αυξημένης αιμάτωσης των ιστών, είναι πιθανό πολλές γυναίκες να εμφανίσουν και μικροαιμορραγίες των ούλων κατά το πλύσιμο των δοντιών.

Tip: Λήψη ιωδίου

Φρόντισε να λαμβάνεις επαρκείς ποσότητες ιωδίου κατά την εγκυμοσύνη. Το ιώδιο συμβάλλει στη φυσιολογική και ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ χρησιμοποιείται και από τον θυρεοειδή αδένα σου για τη διατήρηση του ορμονικού σου ισοζυγίου. Βάλε στη διατροφή σου οστρακοειδή, ψάρι (ιδίως μπακαλιάρο), καθώς επίσης γάλα και γιαούρτι.

Tip: Θρεπτικά συστατικά

Σε αυτό το σημείο της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχεις ήδη πάρει κάποια κιλά ή ακόμα και να έχεις χάσει βάρος (το τελευταίο απαντάται π.χ. σε γυναίκες που ταλαιπωρούνται από έντονες ναυτίες και εμέτους). Άσχετα όμως από το τί δείχνει η ζυγαριά σου, να θυμάσαι ότι και εσύ και το μωράκι σου έχετε αυξημένες ανάγκες σε μια σειρά από θρεπτικά συστατικά. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή έχει πολύ μεγάλη σημασία και αποτελεί ταυτόχρονα και τη σωστή στρατηγική για να αποφύγεις τα περιττά κιλά.

Σωματικό βάρος στην εγκυμοσύνη – link

Θρεπτικά συστατικά στην εγκυμοσύνη – link