Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

Τροφές που πρέπει να αποφεύγεις στην Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος όπου η διατροφή παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία της μητέρας και του εμβρύου. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, υπάρχουν ορισμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται, λόγω του δυνητικού τους κινδύνου για την υγεία του εμβρύου. Στον παρακάτω οδηγό, θα εξετάσουμε αναλυτικά αυτές τις τροφές και θα σας παρέχουμε πολύτιμες συμβουλές για μια υγιή και ασφαλή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

 1. Αποφεύγετε ωμά, μελάτα ή τηγανητά αυγά: Ενώ τα αυγά είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης και θρεπτικών ουσιών, τα ωμά, μελάτα ή ανεπαρκώς μαγειρεμένα αυγά μπορούν να περιέχουν βακτήρια, όπως η σαλμονέλα. Επιλέξτε να απολαμβάνετε τα αυγά σας καλά μαγειρεμένα, σφιχτά.

 

 1. Αποφεύγετε το ωμό ή ημιψημένο κρέας: Τρόφιμα όπως το Tatar, το Roastbeef και το κρέας που είναι ψημένο Bleu, Rare, English και Medium μπορεί να περιέχουν βακτήρια, όπως η λιστέρια. Επιλέξτε το κρέας να είναι πλήρως ψημένο, με εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 70°C, ώστε να είναι ασφαλές.

 

 1. Αποφεύγετε το ωμό ή καπνιστό ψάρι και τα θαλασσινά: Τρόφιμα όπως το Sushi και ο καπνιστός σολομός μπορούν να είναι εκτεθειμένα σε μικρόβια, όπως το τοξοπλάσμα. Επιλέξτε να καταναλώνετε ψάρι και θαλασσινά που έχουν υποστεί επαρκή θερμική επεξεργασία, ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο μόλυνσης.

 

 1. Αποφεύγετε τα αλλαντικά που δεν έχουν περάσει από υψηλή θερμοκρασία: Αλλαντικά όπως το Prosciutto, το Serrano, το Bündner, το Carpaccio και το σαλάμι μπορεί να μην έχουν υποστεί επαρκή θερμική επεξεργασία και να περιέχουν βακτήρια. Επιλέξτε αλλαντικά που έχουν υποστεί πλήρες μαγείρεμα ή επεξεργασία.

 

 1. Αποφεύγετε τα εντόσθια: Η κατανάλωση εντοσθίων, δεν επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της υψηλής πιθανότητας να περιέχουν βλαπτικές ουσίες αλλά και του κινδύνου υπερπρόσληψης βιταμίνης Α, κυρίως από την κατανάλωση συκωτιού.

 

 1. Αποφεύγετε μαλακά τυριά από μη παστεριωμένο γάλα: Τα μπλε τυριά όπως το Gorgonzola και το Roquefort, καθώς και το Camembert και το Brie, μπορούν να είναι εκτεθειμένα σε βακτήρια, όπως η λιστέρια. Επιλέξτε σκληρά τυριά και μαλακά τυριά από παστεριωμένο γάλα, όπως η φέτα, το χαλούμι, η Mozzarella και το τυρί κρέμας.

 

 1. Αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά: Η κατανάλωση οποιουδήποτε είδους οινοπνευματώδους ποτού είναι απαγορευμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου.

 

 1. Αποφεύγετε το κάπνισμα: Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία της εγκυμοσύνης για να σταματήσετε το κάπνισμα και να προσφέρετε ένα υγιές περιβάλλον για το μωρό σας, για εσάς και τους γύρω σας.

 

 1. Περιορίστε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού και καφεΐνης: Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Περιορίστε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού και καφεΐνης (πχ. Coca Cola) σε μικρές ποσότητες και επιλέξτε decaffeinate εκδοχές όταν είναι δυνατόν.

 

 1. Προσέχετε την υγιεινή των φρούτων και των λαχανικών: Πριν καταναλώσετε φρούτα και λαχανικά, πλύνετε καλά την επιφάνειά τους για να απομακρύνετε τα μικρόβια και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

 

 1. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας: Σιγουρευτείτε ότι η θερμοκρασία του ψυγείου είναι χαμηλή, γύρω στους 4°C, για να διατηρηθεί η φρεσκάδα των τροφίμων και να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Επίσης, απαλλαγείτε από τρόφιμα που έχουν χάσει την ποιότητά τους ή είναι ληγμένα.

 

 1. Αποφεύγετε την επαφή με γάτες: Το παράσιτο τοξόπλασμα μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με γάτες και να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Αποφύγετε την επαφή σας με γάτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να προστατέψετε τόσο τον εαυτό σας όσο και το αναπτυσσόμενο παιδί σας.

 

Συνοψίζοντας, η επιλογή υγιεινών τροφών και η αποφυγή επικίνδυνων τροφών είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή και ασφαλή εγκυμοσύνη. Με την τήρηση αυτών των συμβουλών, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και το μωρό σας από πιθανούς κινδύνους και να απολαύσετε μια ευεργετική και υγιή εμπειρία εγκυμοσύνης. Θυμηθείτε πάντα να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο ή τον διαιτολόγο σας για εξατομικευμένες οδηγίες για τη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.