Κλείστε Ραντεβού Close Button GYN4ME

Υπερλειτουργική Κύστη

Θεραπεία της Υπερλειτουργικής Κύστης (OverActive Bladder- OAB)

Το φαινόμενο της Υπερλειτουργικής Κύστης αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Οι ασθενείς εμφανίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας πολλαπλά επεισόδια με συμπτώματα επιτακτικής ούρησης (ξαφνική έντονη ανάγκη για ούρηση), τα οποία μπορεί να συνοδεύονται και από Ακράτεια Ούρων.

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει βαθιά την καθημερινότητα των ασθενών αυτών, ενώ τα πολλαπλά επεισόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας (νυκτουρία) προκαλούν έντονες διαταραχές του ύπνου. Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε μια διαρκή κατάσταση υπερλειτουργίας του Εξωστήρα Μυός της Ουροδόχου Κύστης (ο μυς που μέσω της σύσπασής του οδηγεί στην κένωση της Ουροδόχου Κύστης), ο οποίος συσπάται αυτόνομα και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες κενώσεις της Ουροδόχου Κύστης.

Η θεραπεία της Υπερλειτουργικής Κύστης είναι συντηρητική (θεραπεία με Ηλεκτροδιέγερση ή φαρμακευτική θεραπεία) ή χειρουργική (όταν η Ηλεκτροδιέγερση δεν οδηγεί σε βελτίωση και η φαρμακευτική θεραπεία είναι αναποτελεσματική, αντενδείκνυται ή προκαλεί παρενέργειες – φαινόμενο πολύ συχνό κατά τη λήψη αυτών των σκευασμάτων). Η χειρουργική θεραπεία συνίσταται στην Κυστεοσκοπική Έγχυση Βοτουλινικής Τοξίνης (Botox®) στο τοίχωμα της Ουροδόχου Κύστης. Η Βοτουλινική Τοξίνη προκαλεί χαλάρωση του υπερλειτουργικού Εξωστήρα Μυός της Ουροδόχου Κύστης και μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα.

Εικόνα 3: Κυστεοσκοπική Έγχυση Βοτουλινικής Τοξίνης (Botox®)

 

Η επέμβαση έχει διάρκεια περίπου 10 λεπτών, γίνεται κυστεοσκοπικά (χωρίς τομή) με τοπική, μερική ή ολική αναισθησία και η ασθενής παίρνει εξιτήριο μετά από λίγες ώρες.

Ο Δρ. Δ. Παναγιωτόπουλος είναι μέλος της Γερμανικής Εταιρίας Ουρογυναικολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής Αποκατάστασης Πυελικού Εδάφους (AGUB), καθώς και Σύμβουλος της Γερμανικής Εταιρίας Θεραπείας της Ακράτειας (Deutsche Kontinenzgesellschaft).

Η κ. Α. Πιτσιλλίδη είναι μέλος της Γερμανικής Εταιρίας Ουρογυναικολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής Αποκατάστασης Πυελικού Εδάφους (AGUB).

Βιβλιογραφία

Anapolski M, Alkatout I, Wedel T, Panayotopoulos D, Soltesz S, Schiermeier S, Papathemelis T, Noé GK: Laparoscopic approaches to the retropubic space: three alternatives with anatomical considerations. Minim Invasive Ther Allied Technol. 2019 Dec 23:1-9.

Anapolski M, Alkatout I, Soltesz S, Schiermeier S, Papathemelis T, Panayotopoulos D, Noé GK: Lateral Transperitoneal Access to the Retropubic Space: A Surgical Alternative. Videourology March 2020 34(2).